Naslovnica Crkva Rođenje Gospodinovo – To nije ideja, to nije ideal; to je stvarnost

Rođenje Gospodinovo – To nije ideja, to nije ideal; to je stvarnost

960
0
(25.12.) Evo treći Božić u Vječnome gradu. Dobar si, o Bože, i dao si da Tvoj dolazak lijepo provedem. Ali ja sam onaj stari, hladan Tvoj stan. Ništa Ti nisam pripremio. Nijednu slamicu sakupio, nijedan povoj satkao. Svima kome si se otkrio, potrčali su, s darovima, kako je tko imao. Svi su Te obdarivali. I neuki i učeni, i priprosti i odličnici. Od Tvoje nježne Majke i dobrog sv. Josipa, pa do mudraca, koji su se saletjeli u Tvoju štalicu. Moji drugovi su Ti prinosili, svaki po nešto, a ja, kome si toliko dao i udijelio – ništa. Tako nezahvalan!
O novorođeni Kralju, ne prođi pokraj mene, zaustavi se, ostani, jer ovo, noć se približava, hladnoća i mraz. A ako Ti ostaneš, imamo svijetlo, toplinu, veselje i u tami, i u zimi, i u žalosti. Sve me nagoni na uzlazak, ali još uvijek zastajem. Kad ću pokročiti? Svojim ručicama blagoslovi starog grješnika, Ti nevino Djetešce.
– Svoju slobodnu svetu misu poklonio sam Svetom Ocu. On ima danas mnoge potrebe, mnoge želje. Po njegovoj želji, napose onu koju je u svojem govoru naglasio, da već jednom prestane ovaj teški bič, da se prenemo i zagrlimo u trajnom i pravednom miru.
O Kralju, zavladaj s nama, pa kao što Tvoje rođenje spaja božanstvo s ovom našom grješnom i neprijateljskom naravi u svetu vezu hipostatske unije, združi i nas, razdvojene, podijeljene, rastrgane. Poveži i poravnaj da za Božić mogu drugi, preostali, u miru prolomiti kruh nas svagdašnji.

Iz dnevnika fra. Celestina Tomića na svetkovinu Božića, 1943.

***      ***      ***

A prenosimo i poruku kardinala Raymonda Burkea uoči Božićnih blagdana- Iako su ovo vrlo teška vremena, nadolazeće slavlje Rođenja Gospodina “treba nam dati novu radost i novu hrabrost kako bi postali vjerni svjedoci našega Isusa Krista, koji je jedini naš spasitelj“, uz želju da Gospodinov dolazak osigura Njegovu ljubav među vjernicima.

Mi znamo da se naše spasenje nalazi samo u Isusu Kristu, koji je za nas živ u svojoj svetoj Crkvi“, rekao je kardinal Burke. “I zato, trebamo se radovati u toj objektivnoj stvarnosti.

To nije ideja, to nije ideal; to je stvarnost“, dodao je.

I zato želim svim vjernicima blagoslovljenu proslavu Rođenja Gospodinova te neka ovogodišnje slavlje potvrdi sve vjernike u njihovom poznavanju, ljubavi i služenju našem Spasitelju Gospodinu Isusu Kristu u njegovoj jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi.