Naslovnica Crkva Rusija ipak posvećena Bezgrešnom Srcu Marijinom?

Rusija ipak posvećena Bezgrešnom Srcu Marijinom?

2614
0

Njemački kardinal Paul Josef Cordes potvrdio je tvrdnju vlč. Gabriela Amortha da je Ivan Pavao II. želio spomenuti Rusiju imenom kada je 25. ožujka 1984. godine, posvetio svijet Bezgrešnom Srcu Marijinu, ali da su ga savjetnici pri Svetoj stolici ipak uvjerili da to ne učini.

Kardinal Paul Josef Cordes govorio je o posvećenju u svojoj propovijedi na sam  blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja, na dan kada se Djevica Marija prvi put ukazala djeci u Fatimi, u Portugalu, prije 100 godina.

U tom prvom i pet naknadnih ukazanja, jednom mjesečno- sve do listopada, Gospa je, između ostalog, upozoravala da će Rusija pasti pod utjecaj Zloga i “proširiti svoje zablude po svijetu, izazivajući ratove i progone Crkve”, ako ju se ne posveti njenom Bezgrešnom Srcu. Posveta Rusije se spominje i u nekoliko kasnijih viđenja sestre Lucije koja je kazala da je “naš Gospodin bio jako nezadovoljan jer njegova molba nije ispunjena” (o tome smo već pisali ovdje).

Cordes, bivši predsjednik Papinskog vijeća Cor Unum, rekao je kako je razgovarao s Ivan Pavlom II. o posvećenju te da se „Očito već dugo vremena, [Papa] bavio s tom značajnom zadaćom koju je Majka Božja priopćila vidiocima”.

Međutim, suzdržao se od izričitog spominjanja Rusije, budući da su vatikanski diplomati na tome inzistirali kako bi izbjegli politički sukob koji je zbog toga mogao nastati.

Ipak, kardinal Cordes je također izjavio kako je nakon posvećenja Svijeta Bezgrešnoj, tijekom ručka s Papom i nekoliko drugih uzvanika, papa Ivan Pavao pokazao „radost” jer su neki pravoslavni episkopi sami odlučili posvetiti Rusiju Mariji.

Cordes je opisao prigodu ovako:

Povjerio je tad malom krugu ljudi kako je iznutra osjećao poziv da spomene Rusiju tijekom posvete, ali je ipak popustio svojim savjetnicima. I onda nam je rekao užarenog lica: Ono što sam nisam napravio, ipak je učinjeno. Preko prijatelja je čuo nešto vrlo važno što ga je tješilo, odnosno da su ruski pravoslavni biskupi prihvatili njegovo posvećenje svijeta Majci Božjoj kao prigodu da također na poseban način posvete Rusiju Mariji. Dok je o ovome govorio, njegova radost je bila očita.

Ova tvrdnja se poklapa s tvrdnjom oca Gabriela Amortha, glavnog egzorciste u Rimu (umro je u rujnu 2016. u dobi od 91 godine), da “posvećenje Rusije još nije izvršeno”, odnosno da mu je papa Ivan Pavao II. rekao kako je to učinjeno “neizravno”.

Prema Amorthu, kada je Sveti Otac na koljenima posvetio svijet, dodao je rečenicu koja nije bila uključena u službenu verziju te je umjesto toga rečeno da posvećuje “osobito one narode za koje si sama zatražila njihovo posvećenje.” Dakle, neizravno, to uključuje Rusiju. Međutim, izričito posvećenje još nije izvršeno.

Sestra Lucija dos Santos, najstarija od troje djece kojima se Gospa ukazivala, sve do sredine 1989. godine smatrala je da niti jedno od izvršenih posvećenja “nije valjano”. A 2001. godine, sestra je navodno rekla nadbiskupu Tarcisiju Bertoneu, tada tajniku Kongregacije za nauk vjere, da je posvećenje koje je Ivan Pavao II. učinio 25. ožujka 1984. “prihvaćeno u Raju”.

Izvor