Naslovnica Politika Rusija zaštitnica kršćana na Srednjem istoku

Rusija zaštitnica kršćana na Srednjem istoku

1561
0

Više od dvadeset godina nakon pada Sovjetskog Saveza, Vladimir Putin u jednoj otvorenoj politici, koja više liči na onu ruskih careva iz prijašnjih stoljeća, polako postaje zaštitnik istočnih kršćana. U Kremlju trenutno razmatraju mogućnost prihvaćanja apela 50.000 kršćana jedne sirijske regije da kolektivno postanu ruski državljani. Nadaju se da će tako biti zaštićeni od progona neprijatelja, kojih je sve više u Siriji, a koji bi najradije vidjeli njihovo kompletno istrebljenje. Na geopolitičkoj razini Rusija i to s potpunom podrškom Moskovskog patrijarha, postaje sve utjecajnija u regiji.

Jedno vrijeme se smatralo da se Francuska vanjska politika brine za sudbinu kršćana na Srednjem istoka ali ta era je već davno završila, pogotovo otkada je Francuska s toliko žara podupirala sudionike ‘arapskog proljeća’, pokret za koji su kršćani znali da neće završiti po dobru. To se baš sada i događa, gdje kao u nekom paradoksu islamski ekstremisti odjedanput primaju punu financijsku pa i vojnu pomoć od zapadnih sila, a na kraju kršćanske manjine najviše pate. Zato su se okrenuli Rusiji a Putin, koji postaje sve glasniji u međunarodnoj politici, ih je otvoreno primio.

Putin zasigurno ima i svoje interese na Srednjem istoku, a uloga zaštitnika kršćana mu daje političku potporu i u Rusiji, gdje Pravoslavna Crkva doživljava svojevrsnu renesansu. Način na koji se suprotstavio američkom predsjedniku Barack Obami oko pitanja moguće vojne intervencije u Siriji, pokazuje da Putin i Rusija još uvijek mogu igrati važnu ulogu u međunarodnoj politici a s ovim potezima je zadobio simpatije kršćana diljem svijeta. Između ostalog, tko je mogao predvidjeti- prije 20 godina, da će u jednoj velikoj krizi na istu stranu stati Papa i predsjednik Rusije, a na drugu Amerika i njezini saveznici!

(dijelom preuzeto iz Vatican Insider)