Naslovnica Politika S predsjednikom Joe Bidenom udruge za promicanje pobačaja diljem svijeta trljaju ruke…

S predsjednikom Joe Bidenom udruge za promicanje pobačaja diljem svijeta trljaju ruke…

1012
0

Ono čega smo se najviše pribojavali nakon pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u, jest opovrgavanje pro-life politike koju je započeo Donald Trump. Sveopću Crkva, pa tako i nas u Hrvatskoj, trebalo bi ozbiljno brinuti ponovna uspostava izdašnih sredstava iz američkog državnog proračuna za promoviranje pobačaja diljem svijeta. To znači da aktivisti za pobačaj, odnosno razne udruge koje ga promoviraju, sad mogu očekivati značajna financijska sredstva za svoju borbu na pravo ubijanja nerođene djece. A prema prvim najavama neće morati dugo čekati:

Očekuje se da će novoizabrani američki predsjednik Joe Biden odmah dokinuti pro-life politiku koju je postavila Trumpova administracija, izvijestio je NBC News.

Vjeruje se da će Biden, koji je nakon prisege 20. siječnja postao drugi rimokatolički predsjednik, ukinuti zakon Trumpove administracije o zaštiti života Protect Life Rule te njegovu proširenu inačicu u tzv. politici iz Meksiko Cityja, tj. Mexico City Policy.

Protect Life Rule sprječavala je ustanove koje izvode ili upućuju na pobačaj primanje sredstava za planiranje obitelji iz saveznog programa Title X. To je značilo, na primjer, da je Planned Parenthood izgubio više od 60 milijuna američkih dolara godišnje iz saveznog financiranja.

Politika Mexico Cityja zabranjuje savezno financiranje međunarodnih nevladinih organizacija koje promiču pobačaj kao metodu planiranja obitelji.

Očekuje se da će se Biden tijekom mandata također pozabaviti kontracepcijom, a prethodno se obvezao da će ukinuti Hydeov amandman i kodificirati slučaj „Roe protiv Wade” u zakonu; Hydeov amandman zabranjuje upotrebu saveznih sredstava za vršenje pobačaja u sklopu Medicaida (program zdravstvene skrbi za imovinski slabije).

Biden je ranije, za vrijeme boravka u Senatu, podržavao Hydeov amandman. Međutim, tijekom dvadeset i četiri sata u lipnju 2019., promijenio je mišljenje zbog pritiska zagovaratelja pobačaja i najavio da se zalaže za ukidanje zakona.

Novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris pripisala je sebi zaslugu za Bidenovu naglu promjenu politike.

Što se tiče Mexico City Policy, Trumpova administracija proširila ju je na više od 8 milijardi dolara globalne zdravstvene pomoći, a ne samo na sredstva namijenjena programima planiranja obitelji.

Alexis McGill Johnson, predsjednica i izvršni direktor tvrtke Planned Parenthood, najvećeg pružatelja pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je da je „izuzetno uzbudljivo” što njezina organizacija ima „prvake (u administraciji) koji razumiju što se treba dogoditi u prvih 100 dana”.

Biden, koji je jutro na dan sâme inauguracije pozvao čelnike Kongresa u crkvu, svojedobno je izrazio zgražanje kada je Vrhovni sud stao na stranu redovničke zajednice malih sestara siromašnih u njihovoj sudskoj borbi protiv obveze pružanja kontracepcije.
Obećao je obnoviti politiku iz Obaminog doba koja je od sestara zahtijevala da osiguraju pristup „kontroli rađanja” u svom zdravstvenom programu za zaposlenike, kršeći njihova vjerska uvjerenja.

Izvor