Naslovnica Crkva „Sad je vrijeme za obraćenje…“

„Sad je vrijeme za obraćenje…“

1397
0

Ovaj gore navedeni naslov nam stiže sa službene stranice Konferencija europskih biskupa. O kakvom obraćenju je riječ, pročitajte sami, pa se pitajte da li nešto u svemu ovome ne štima? Kakvo je to obraćenje Europi hitno potrebno?

Priopćenje COMECE uoči Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama:

Konferencija UN-a o klimi (COP 21) otvorena je u Parizu ove nedjelje, 29. studenog. Svjesni da je EU jedan od glavnih sudionika, te da je Europa ključ svakog uspješnog, pravno obvezujućeg i održivog međunarodnog sporazuma o klimi, biskupi COMECE sa zadovoljstvom predstavljaju svim pregovaračima, zabrinutim građanima EU-a i svima koji brinu o budućnosti našeg planeta sveobuhvatno izvješće o klimatskim pitanjima.

Ovo izvješće naručeno od biskupa je pripremilo stručno radno tijelo. U svojom nedavno završenom jesenjem plenarnom zasjedanju u Parizu, biskupi COMECE izrazili su nadu da ovo izvješće može doprijeniti raspravama COP 21.

Inspirirano širokom ekološkom vizijom pape Franje u enciklici Laudato si, izvješće slijedi analizu trenutne dinamičnosti klimatskih promjena s nizom konkretnih prijedloga djelovanja, a glavni smisao je učiniti korak prema ekološkom obraćenju. Izvješće također sadrži aneks koji prikazuje primjere crkvenih i vjerski inspiriranih praktičnih ekoloških projekata iz cijele Europe. Ove inicijative, u najvećem djelu male i skromne, su ipak nadahnjujuće. One dokazuju da je ekološko obraćenje moguće.

Za cijelo izvješće na engleskom kliknite ovdje