Naslovnica Crkva Sada se čak otvoreno i s odobravanjem govori o homoseksualnosti

Sada se čak otvoreno i s odobravanjem govori o homoseksualnosti

1475
0

Malteški svećenik i ujedno desna ruka malteškog nadbiskupa Charlesa Scicluna, kojeg je papa Franjo osobno izabrao za rješavanje krize seksualnog zlostavljanja u Crkvi, govorio je s odobravanjem o homoseksualnosti koju je “stvorio Bog” i “dio je Njegovog plana”.

Gostujući 8. ožujka u tv emisiji, Xarabank, otac Kevin Schembri, koji predaje kanonsko pravo na Sveučilištu u Malti, također je kazao kako je Bog stvorio ljude s “različitom seksualnom orijentacijom“, te da biti homoseksualac “ne može biti nešto loše, jer ga je On stvorio”.

Otac Schembri, koji je nadbiskupski branitelj ženidbenog veza, nastavio je rekavši da ako osoba prepozna sebe kao “gay osobu koju je stvorio Bog, ne mora se mijenjati”, te da bi zapravo “ozlijedio” samog sebe kada ne bi prihvatio sebe “kao gay osobu”.

Također je rekao da je iskreni “odnos ljubavi” između homoseksualaca “dobar”, isto kao odnos “ljubavi između heteroseksualnih parova”.

“Gdje je ljubav, tu je Bog”, rekao je otac Schembri, koji je poznat po svojoj službi za istospolne katolike, dodajući da je homoseksualna ljubav jednostavno “varijanta” koju je stvorio Bog. U TV intervjuu, on je također odbacio reparativnu ili konverzijsku terapiju te rekao da je protiv takvog tretmana govorio i nadbiskup Scicluna. Nadbiskup je javno govorio protiv reparativne terapije 2015. i 2016. godine.

Komentari oca Schembrija izazvali su veliku ljutnju i frustraciju među vjernicima i svećenstvom u Malti.

Prošlo je više od tjedan dana od intervjua, a nadbiskup Scicluna – predsjednik Malteške biskupske konferencije i izabran od strane pape Franje kako bi istražio seksualno zlostavljanje od strane svećenika u Čileu i drugdje – nije odgovorio na zabrinutost javnosti koju je izazvao komentar oca Schembrija.

To je posebno zabrinjavajuće budući da je on i pomoćnik tajnika u Kongregaciji za nauk vjere s velikim iskustvom u istraživanju slučajeva zlostavljanja, a sada ima ključnu odgovornost u vođenju Crkve pri rješavanje ove krize.

Na prošlomjesečnom sastanku u Rimu, nadbiskup je imao vodeću ulogu i bio je član četveročlanog pripremnog odbora samita.

Na pitanje zašto je riječ o homoseksualnosti bila potpuno odsutna na sastanku biskupa, nadbiskup Scicluna je rekao da “nikada nije legitimno” “generalizirati o kategorijama osoba”. Rekao je da je homoseksualnost jedna od brojnih ljudskih stanja, ali da nije “stvarna predispozicija za grijeh. “

U raspravi za novinare sljedećeg dana, rekao je kako su homoseksualna zlostavljanja bogoslovnih sjemeništaraca odvojena od seksualnog zlostavljanja maloljetnika, unatoč činjenica da je više od 80% svih slučajeva zlostavljanja bilo homoseksualnog karaktera.

Izvor