Naslovnica Politika SDP i Internacionala

SDP i Internacionala

1098
0

Prošle subote u Tuheljskim toplicama, stranačka konvencija Socijaldemokratske partije započela je svečanim sviranjem Lijepe naše i Internacionale. Moram priznati da me, gledajući vijesti tog dana, intonacija Internacionale malo šokirala, ali čitajući po medijima o ovom skupu, izgleda da je himna revolucionarnog socijalizma ostavila javnost ravnodušnim. Kao da je najnormalnija stvar da stranka na vlasti počinje svoj partijski skup službenom himnom Sovjetskog Saveza. Što nam to kaže o našem društvu u kojem apsolutno nitko nije reagirao? Oprostite mi ako zvučim pomalo ekstremno ali ta himna je simbol komunističkog sustava i pripadajuće mu ideologije. Ona danas ima veze s radništvom koliko i poklič ‘za dom spremni’ ima s operom Nikole Šubić Zrinskog. I nikome ništa. Ne čuje se nikakva osuda ili barem čuđenje, čak ni na dežurnim desničarskim portalima. Opet- kao da je to normalna stvar. Normalno je valjda i to da u SDP-ovim službenim prostorijama vise slike Josipa Broza Tita i da se izborne pobjede slave pjevajući partizanske pjesme.

Nije da ja sad tražim da se bilo što zabrani- kao što to neki priželjkuju s ikonografijom s one druge strane političkog spektruma, nego bih samo poželio malo više transparentnosti. Barem da se dobro zna kakva je ta stranka koja vlada Hrvatskom pa će nam onda mnoge stvari postati puno jasnije.

Jasnije će nam biti zašto na našoj javnoj televiziji gost u jednoj tobože polemičnoj emisiji mrtvo hladno iščita ‘pismo’ puno nevjerojatne mržnje prema Katoličkoj Crkvi, a voditelj na kraju samo što ne zaplješće.

Jasnija će nam biti i politika prema EU i prema ‘pravu’ na ćirilicu u Vukovaru.

Lista je duga ali najjasnije u svemu ovome je odnos vladajućih prema gospodarstvu. Pod Internacionalom i velikom crvenom zastavom koja visi iza premijera Vlade što više možemo očekivati od SDP-a osim da svi Hrvati žive podjednako siromašni. U SDP-u je državni aparat jedina svetinja i zato će dopustiti da cijelo gospodarstvo propadne samo da bi ga održao na životu. U međuvremenu, Milanović i njegovi ministri u maniri pravih socijalističkih vođa iz nekih prošlih vremena govore da smo ‘na pravom putu’ i ‘već sljedeća godina će biti bolja’. Bojim se, nažalost, da će u idućim godinama biti samo još lošije jer kada SDP doda u koaliciju prirodne mu saveznike- Hrvatske Laburiste, tek nam se onda loše piše.