Naslovnica Ekonomija SLOVENSKI BISKUPI KAO PRIMJER ODGOVORNOSTI

SLOVENSKI BISKUPI KAO PRIMJER ODGOVORNOSTI

525
0

Ostavke na dužnosti, koje su dali slovenski biskupi Anton Stres i Marjan Turnšek, vjerojatno su iznenadile mnoge vjernike pa i obične građane u susjednoj nam zemlji ali su, s obzirom na svoj položaj, pokazali jedan stupanj odgovornosti koji bi trebao biti primjer svim političarima i rukovodiocima u javnom sektoru. Iako dotični biskupi nisu imali baš neke direktne veze s onim ‘holding kompanijama’ koje su nagomilale gubitke pa dovele cijelu Mariborsku biskupiju na rub bankrota, ipak su biskupi shvatili svoju moralnu odgovornost i donijeli jednu od najtežih odluka koju običan čovjek ne bi mogao ni zamisliti.

Čini mi se da je prihvaćanje osobne odgovornosti za financijske greške jedno stajalište koje, barem u Hrvatskoj, još nije prihvaćeno kao nekakvo normalno ponašanje. Kolike su gubitke naša javna poduzeća nagomilala u zadnjih dvadeset godina i nikome ništa. Odgovornost kao pojam kao da uopće ne postoji za naše političare i sve te razne direktore koje oni zapošljavaju po javnim poduzećima.

Samo naša Vlada je u prvih šest mjeseci u ovoj godini uspjela ishoditi proračunski deficit od preko 10 milijardi kuna, što je taman koliko je bilo planirano za cijelu godinu. To znači da će do kraja godine, osim ako Linić ne izvede čudo, deficit biti prekoračen za barem dodatnih 10 milijardi kuna ako ne i više. Tko će snositi odgovornost za ovakvo stanje? Nitko. Ali gle čuda! Još za vrijeme HDZ-ove vladavine, izglasan je Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji obvezuje Vladine čelnike da rashodovnu stranu proračuna smanjuju godišnje za 1 posto, tj. da osiguraju sve potrebno da se zakon ispoštuje sve dok proračunskog deficita ne nestane. Zakon ne predviđa nikakve sankcije vladinih čelnika već samo predviđa da čelnici, koji su sagriješili u svojoj fiskalnoj odgovornosti, stave svoj mandat na raspolaganje. Hoće li bilo koji ministar u Vladi Zorana Milanovića ponuditi ostavku zbog fiskalne neodgovornosti? Malo morgen.

Tako unatoč strašnoj situaciji u kojoj se našla Crkva u Sloveniji, ipak je ona pokazala jednu vrlinu koja bi se mogla više primijeniti u općem društvo, kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj.