Naslovnica Politika Kome smeta katolička podrška predsjedniku Trumpu?

Kome smeta katolička podrška predsjedniku Trumpu?

682
0

Dvojica bliskih suradnika pape Franje objavili su članak u Civilta Cattolica u kojem govore o “manihejskoj” varijanti američkog konzervatizma, odnosno političkom savezu katolika i evanđeoskih protestanata.

U eseju u Civilta Cattolica tvrdi se kako su američki konzervativni čelnici, uključujući predsjednike Ronalda Reagana, Georgea W. Busha i Donalda Trumpa, bili snažno pod utjecajem fundamentalističke protestantske misli. Taj utjecaj, tvrde autori, očituje se u tendenciji da “dijele stvarnost na dobru i onu apsolutno zlu” te poticanje sukoba.

Mnogi Amerikanci ‘koji se smatraju katolicima’ su navodno uvučeni u isti način razmišljanja, tvrde autori. U članku se izražava zabrinutost zbog saveza katolika i evanđeoskih protestanata u uniji koja je određena prema “vrijednosti birača”.

Jasno je da postoji ogromna razlika između tog koncepta i ekumenizma kojeg zastupa papa Franjo spram različitih kršćanskih denominacija i drugih vjerskih zajednica“, pišu autori. “Franjo želi razbiti organsku vezu između kulture, politike, institucije i Crkve”.

Koautori eseja u Civilta Cattolica su otac Antonio Spadaro, urednik časopisa i bliski papin savjetnik i Marcelo Figueroa, argentinski prezbiterijski pastor kojeg je papa Franjo doveo s ciljem pokretanja izdanja L’Osservatore Romana u Argentini.

Već sama pojava eseja u Civilta Cattolica je po sebi značajna, budući da sadržaji ovog Isusovačkog časopisa prije objavljivanja prolaze provjeru Svete Stolice.

Izvor