Naslovnica Politika Španjolski kardinal oštro osudio “odmetništvo i prijevaru” secesionista u Kataloniju

Španjolski kardinal oštro osudio “odmetništvo i prijevaru” secesionista u Kataloniju

573
0

Dok političari u Kataloniji pripremaju raspravu o neovisnosti na regionalnoj parlamentarnoj sjednici u utorak (danas), španjolski kardinal brani jedinstvo svoje zemlje kao “moralno dobro” i osuđuje “odmetništvo i prijevaru” secesionista.

Mnogi od nas osjećaju snažnu bol, kao da nam je netko zario nož u utrobu“, rekao je kardinal Antonio Cañizares Llovera iz Valencije.Ovo što se dogodilo je vrlo ozbiljno – čin pobune, prijevare i izdaje, udar protiv vladavine zakona i kršenje narodnog ustavnog poretka i suživota u slobodi svih Španjolaca“.

Kardinalovi komentari pojavili su se u pamfletu objavljenom tijekom vikenda, kada se na stotine tisuća Španjolaca u Madridu, Barceloni i drugim gradovima okupilo prosvjedujući protiv katalonske neovisnosti.

Kardinal je rekao kako bi španjolski kršćani trebali slijediti Evanđelje koje se protivi “razdorima i podjelama, a poziva na jedinstvo i integraciju”, te da se odupru “nedopustivom činu koji se protivi istini”, a koji bi “nanio rane i izazvao sukobe između obitelji, prijatelja i susjeda”.

“Katalonija ne može biti bez Španjolske, niti Španjolska bez Katalonije – to je ono što čini jedinstvo Španjolske”, istaknuo je kardinal Canizares.

Jedna katolička novinska agencija izvijestila je da se španjolski premijer Mariano Rajoy sastao s kardinalom Carlosom Osorom Sierrom i nadbiskupom Juanom Jose Omellom iz Barcelone, glavnog grada Katalonije, u pokušaju dobivanje crkvene potpore za nacionalno jedinstvo.

Drugi španjolski biskupi također su kritizirali razdvajanje, ali dva katalonska biskupa ne gaje isto mišljenje. Naprotiv.

Biskup Romi Casanova iz Vicova pozvao je građane Katalonije “da grade zajedničko dobro u harmoniji“, dok je biskup Xavier Novell Gomá iz Solsona pohvalio Katalonce zbog “spremnosti da se miroljubivo odupru” “policijskoj agresiji“.

Divim se hrabrosti i miroljubivom otporu onih koji su branili ovu legitimnu upotrebu prava našeg naroda na samoodređenje i osuđujem sve nasilne radnje, osobito one koje su počinili ‘javni službenici’“, izjavio je biskup Novell u priopćenju na nadbiskupijskoj web stranici Barcelone.

Pozivam sve političare da artikuliraju miran i pravedan izlaz naroda Katalonije, poštujući legitimna prava ovog naroda, između kojih se ističe pravo na samoopredjeljenje, bez ignoriranja svega što se dogodilo i uzme u obzir rezultat glasovanja.

Izvor