Naslovnica Crkva Spasimo li liturgiju, spasit ćemo i svijet

Spasimo li liturgiju, spasit ćemo i svijet

1651
0

U članku objavljenom u Crisis Magazine, autor odlično komentira papinsku encikliku Laudato Si, pa je onda povezuje s nedavno održanom konferencijom Sacra Liturgia u Rimu. Zaključak bi nekako bio, onako kako jedan poznati bloger često zna naglasiti: spasimo li liturgiju, spasit ćemo i svijet.

Pa prenosimo zadnji odlomak članka:

Najznačajnija zadaća Crkve danas je tzv Nova evangelizacija. Iskreno, Crkva ne predlaže “novu evangelizaciju” koliko jednu re-evangelizaciju velikog dijela svijeta, posebice Zapada. A evangelizacija nije ništa drugo nego upoznavanja pojedinca s Isusom Kristom. Glavni način na koji Crkva to čini je preko Riječi Božje i njegovih sakramenata, a oboje nalazimo u bogatstvu Svete Liturgije.

Kao što je Gospodin naučavao, prva i najveća zapovijed je sveobuhvatna ljubav prema Bogu. Nema većeg načina na koji mu možemo pokazati ljubav i slavu od Svete Euharistije. Od nje teče ljubav Božja prema bližnjemu. Stoga nema većeg sredstva za re-evangelizaciju, kršćansku pobožnost i moralno ponašanje od Summorum Pontificum.

Bez obzira na njihove moguće zasluge, širok niz prijedloga i poticaja ispisanih u Laudato Si ne će značiti ništa prosječnim laicima. Neće im baš biti od naročite pomoći u svakodnevnom nasljedovanju Krista, u pronalaženju Njegovog učenja u svakodnevnim okolnostima koji prate odnose u obitelji, poslu i bezbrojnim društvenim interakcijama koje oblikuju živote većine vjernika. Ukratko, neće promijeniti njihov odnos prema Božjim stvorenjima, ako im je svakodnevan život lišen duhovne hrane.

Ponovite im lekcije iz Propovijedi na gori. Dovedite ih natrag do izvora i vrhunca, tako da mogu dobiti milost da živi kao pravi Kristovi sljedbenici.
Takvi dobro formirani katolici neće trebati nikakvo predavanje o kršćanskom upravljanju zemljom, a kamoli upute za ekološki odgovoran rad s klima uređajima.