Naslovnica Crkva U Splitu započelo neprekidno sedmodnevno Jerihonsko bdijenje za nerođene

U Splitu započelo neprekidno sedmodnevno Jerihonsko bdijenje za nerođene

2115
0

Dragi prijatelji,

sinoć je u ranokršćanskoj crkvi Sv. Trojice na Poljudu, u Splitu, svetom Misom, započelo neprekidno sedmodnevno Jerihonsko bdijenje za nerođene.

Misu je predvodio don Ante Matešan iz župe Ninčevići.

U propovijedi je don Matešan naglasio važnost ove hvalevrijedne inicijative i pohvalio napore njenih sudionika, koji kroz molitvu, bdijenja i druge pobožnosti nastoje potaknuti i senzibilizirati javnost za ovaj veliki društveni problem, koji se u glavnim medijima uglavnom ignorira ili pojavljuje samo onda kada ga se nastoji prikazat u negativnom kontekstu.

Nakon sv. Mise nastavljena je adoracija Presvetom oltarskom sakramentu, a treba posebno zahvaljujemo djevojkama iz VIS-a Izidor sa Sućidra, koje su pjesmama učinili nastavak ovog bdijenja – posebnim.

Bdijenje se odvija neprekidno do ponedjeljka 12.12., te se završava proslavom Gospe Guadalupske, zaštitinice pro-life pokreta, svetom Misom koju predvodi fra Josip Marcelić u 18 sati.

Također, svakog dana Jerihonskog bdijenja sveta Misa u crkvici sv.Trojice je u 18 sati, a u nedjelju u 19 sati.

Pridruži se i ti u bilo koje doba dana ili noći! Ne propusti ovu milost molitve za nerođene u našem gradu!

Što je Jerihonsko bdijenje?

Jerihon je ime drevnog grada, o kojem čitamo u Knjizi o Jošui. Jošua je (nakon Mojsija) poveo izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao je na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona (Jš 6, 1-20). Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko. Izvorno Jerihon znači „grad mjesec“. A mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječ, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da se grad na kraju predao (Jš 6,1-20).

Jerihonsko bdijenje je skraćeni naziv za bdijenje: molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz molitvu krunice i čitanja Svetog pisma koje traje sedam dana i sedam noći. To je ratovanje na koljenima pred Gospodinom i sa Gospodinom!

Neka vam je blagoslovljen Advent uz ovu divnu molitvu za nerođene!

Marija Šošić

koordinatorica inicijative za Dalmaciju

Ugrađena slika 4