Naslovnica Crkva Sprema se zajednička liturgija za 500. obljetnicu reformacije

Sprema se zajednička liturgija za 500. obljetnicu reformacije

1175
0
(Photo: LWF-GNC/F. Hübner)

Martin Junge, generalni tajnik luteranske Svjetske federacije (LWF), istaknuo je da su odnosi između Luteranske i Katoličke crkve postigle epohalnu prekretnicu.

Govoreći na konferenciji održanoj 18. prosinca, u luteranskoj crkvi u Rimu, Junge je naglasio kako se odnos između luterana i katolika prelazi “iz sukoba u zajedništvo“. Upravo u svijetu “u kojem se i religija i vjera redovito prikazuju kao ‘uzročnici problema’“, rekao je da je fenomenalno svjedočanstvo što su Luteranska i Katolička crkva i dalje usmjereni “prema dubokom zajedništvu koje nas oslobađa da bi mogli služiti Bogu i svijetu.”

Uz Jungea je na konferenciji također prisustvovao predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch uz visoku delegaciju protestantskih biskupa iz Njemačke.

Junge i Koch su iskoristili priliku da najave planove za zajednički liturgijski vodič uz slavlje 500. obljetnice Reformacije 2017., koja bi trebala biti objavljena sljedeće godine. Gledajući prema 2017., luteransko – rimokatolički materijal omogućit će crkvama diljem svijeta da obilježe 500 godina reformacije. Vodič će pratiti dokument dijaloga Iz sukoba do zajedništva koji su oba partnera objavila prošle godine (vidi članak objavljeno u Quo Vadis Croatia ovdje), te ga prenijeti u liturgijsko djelo. Materijal će odražavati strukturu ovog dokumenta sa svojom trostrukom dimenzijom pokore za međusobno nanesene rane; radosti glede uvida i dimenzija reformacije; i nade u jedinstvo.

Na konferenciji se također raspravljalo o pitanju što se točno komemorira u 2017. “Ne crkvenu podjelu, niti 500. obljetnicu neku Crkve i sigurno ne bilo kakav herojski čin“. Feige je bio jasan o tome. “Ali što onda? Stavljanjem Krista u središte slavlja u 2017. godini slavit ćemo festival Krista za izgradnju mosta između dvije strane.”

Sudionici su se složili oko pitanja zajedničkog čina pokajanja između luterana i katolika. “Mislim da bi bilo odlično ako bi se takav simboličan čin mogao dogoditi između katolika i luterana“, rekao je Koch. Međutim, to ne bi bilo zbog jednostranih greške ili zahtjeva pokore. “Katolička strana ne govori luteranima da se pokaju“, naglasio je Feige. Obje strane dijele teret krivnje, složili su se Koch i Feige.

Izvor

Kako vidimo u ovim dokumentima objavljenima od 1965.-e godine (dakle dok je Drugi vatikanski koncil još zasjedao) do današnjeg dana, ovaj proces nije ništa novo.

A tko je bio predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana 2001-2011, pitate se?