Naslovnica Crkva Sramotan kodeks ponašanja za svećenike uveden u Švicarskoj

Sramotan kodeks ponašanja za svećenike uveden u Švicarskoj

4289
0

Skupina švicarskih svećenika javno se izjasnila da neće potpisati novi kodeks ponašanja koji je nametnuo njihov biskup, tvrdeći da je kodeks pokušaj “usađivanja LGBT ideologije u Crkvu pod krinkom sprječavanja seksualnog zlostavljanja”.

Svećenici, pater Franz Imhof i pater Roland Graf, javno su objavili priopćenje kao reakciju na novi Kodeks ponašanja koji je izdala njihova biskupija, za koji kažu da je “suprotan doktrini i disciplini Katoličke Crkve”.

Biskup Joseph Bonnemain iz biskupije Chur, Švicarska, potpisao je kodeks 5. travnja i izdao pismo svim svećenicima i zaposlenicima svoje biskupije u kojem kaže da će novi kodeks biti „obvezujući za sve čelnike i djelatnike biskupije od sredine 2022. nadalje.”

Svećenici su svoju izjavu započeli priznavanjem da “95% onoga što je sadržano u kodeksu ponašanja u pogledu prevencije smatramo samo zdravim razumom i pristojnošću”.

“Bez obzira na to, biskup nikada nije trebao potpisati ovaj dokument”, dodali su svećenici.

Premda priznaju da je “apsolutno potrebno učiniti sve što je moguće kako bi se osigurala bolja prevencija [seksualnog zaustavljanja]”, svećenici su citirali nekoliko odlomaka kodeksa koji prema njima “zamagljuju doktrinu vjere i morala”.

U jednom od ovih odlomaka svećenici se moraju složiti da će se “suzdržati oštrih negativnih ocjena o navodno ne-biblijskom ponašanju temeljenom na seksualnoj orijentaciji”.

Svećenici su napomenuli da bi ih to spriječilo da “proglase crkveno učenje o homoseksualnosti kako je navedeno u Katekizmu Katoličke Crkve (KKC)”.

Katekizam uči da su “homoseksualni čini intrinzično neuredeni”, “suprotni naravnom zakonu” i da se ne mogu odobriti “ni pod kojim okolnostima”.

Svećenici koji se obvezuju na novi kodeks također bi morali pristati “da se aktivno ne bave temama vezanim za seksualnost i suzdržavaju se od uvredljivih pitanja o intimnom životu i statusu veze”, kada sudjeluju u pastoralnim razgovorima.

“Ovo se također odnosi na razgovore koje vodim kao nadzornici”, dodaje se u kodu.

Prema svećenicima koji su se oglasili protiv novog kodeksa, on bi spriječio svećenike da postavljaju potrebna pitanja za pripremu za brak, a koja su tu da osiguraju, između ostalog, da se budući supružnici slažu s naukom Crkve da je brak “sakramentalna zajednica života i ljubavi između muškarca i žene.”

Također su napomenuli da ako voditelj bogoslovnog sjemeništa ili dijecezanski biskup potpišu novi kodeks ponašanja, više se neće moći pridržavati odredbe Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis koju je odobrio i ratificirao papa Franjo 8. prosinca 2016. a navodi “da osobe koje prakticiraju homoseksualnost, imaju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti ili koje podržavaju takozvanu ‘homoseksualnu kulturu’” ne mogu biti primljene u bogosloviju.

Osim toga, “kako bi se još vjerodostojno moglo zahtijevati od kandidata za svećenika da se ‘po propisanom obredu javno pred Bogom i Crkvom’ posveti doživotnom celibatu (kanon 1037) ako se u isto vrijeme proglasi da je njegov ‘bračni status’ zapravo tabu za crkveno vodstvo? upitali su svećenici retorički.

Svećenici su također istaknuli da, ako se svećenici ili đakoni koji žive u nemoralnim situacijama “više ne mogu smatrati odgovornima ili biti otpušteni iz crkvene službe”, to bi stvorilo “dvostruki standard”, jer će Crkva nastaviti propovijedati ono što više ne zahtjeva od svojih svećenika i laika.

Svećenici su završili svoju izjavu kritizirajući još jedan odlomak novog kodeksa koji kaže: “Suzdržavam se od bilo kakvog oblika diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili identiteta [i] priznajem seksualna prava kao ljudska prava, posebno pravo na spolno samoodređenje. ”

Prema njihovim riječima, ovaj bi odlomak značio da voditelji bogoslovnih sjemeništa više neće moći spriječiti osobe s homoseksualnim sklonostima ili koji prakticiraju homoseksualnost da uđu u sjemenište.

“Na isti način, odbijanje ‘blagoslova’ istospolnih parova više ne bi bilo moguće”, dodali su svećenici.

Izvor