Naslovnica Vatikan Ako ste u Rimu ovog tjedna na proslavi Tijelova, dobro je znati…

Ako ste u Rimu ovog tjedna na proslavi Tijelova, dobro je znati…

1275
0

Dragi čitatelji, ako slučajno putujte u Rim ovog tjedna na proslavu Tijelova, dobro je znati da je Sveta Stolica odlučila odgoditi tradicionalnu tijelovsku procesiju kroz grad Rim i prebaciti je s četvrtka na nedjelju.

Greg Burke, direktor Vatikanskog tiskovnog ureda, rekao je kako je Papa odlučio odgoditi procesiju, jer će u nedjelju vjernicima biti lakše prisustvovati te da će to u Rimu izazvati manje neugodnosti.

Papa Franjo donio je odluku, kako kaže, “u korist boljeg sudjelovanja Božjeg naroda, svećenika i vjernika Crkve u Rimu“. Te je dodao- “Postoji još jedan razlog: četvrtak je radni dan pa će ovako biti manje neugodnosti u Rimu” – gdje se procesija sa svijećama kreće od bazilike sv. Ivana Lateranskog do bazilike Svete Marije Velike.

Kardinal Agostino Vallini, papin vikar za grad Rim, rekao je kako slavljenje blagdana u nedjelju “može ojačati sudjelovanje vjernika u ovom svečanom, javnom činu klanjanja Presvetom Sakramentu“.

Tijelovska procesija je javno očitovanje vjere u trajnu prisutnost Krista pod prilikama posvećenog Kruha. No, za vjernike koji primaju Krista u pričesti to znači biti i živa pokaznica u svijetu. U Tijelovskoj procesiji slijedimo Njega koji se u tom Kruhu daje da bismo imali život. U ostatku Italije i u mnogim drugim zapadnim zemljama, blagdan se već slavi nedjeljom, ali do sada je Vatikan držao do tradicije (odnosno, zamislite, Tijelovo se slavilo baš na Tijelovo).

Urednik Catholic Heralda, od kojeg ovu vijest prenosimo, svojedobno je odluku odgađanje Tijelovske procesije u svojoj zemlji opisao kao “osiromašenje duhovnog života engleske crkve” i “prepuštanje duhu sekularizma”.

Izvor