Naslovnica Papa Franjo Šteta je već učinjena

Šteta je već učinjena

2411
0

Ovih dana Vatikanski ured za tisak će imati pune ruke posla zbog već poznate mode “pojašnjenja”, a vjerni branitelji pape Franje će tvrditi da su riječi Svetog Oca izvučene iz konteksta. No, ovog puta problem se ne može pripisati senzacionalističkom izvještavanju; Papa je definitivno prenio dojam da je spreman razgovarati o moralnosti kontracepcije u kontekstu epidemije Zike, a nažalost, papine vlastite riječi su u najboljem slučaju, zbunjujuće.

Tako su i kod nas mediji prenijeli vijest da je “Papa Franjo u četvrtak izgleda otvorio vrata za moguće ograničeno omekšavanje zabrane kontracepcije Katoličke crkve zbog virusa Zika“.

Papa je kategorički odbacio da bi pobačaj mogao biti dopušten za trudnice zaražene Zikom koje strahuju da bi mogle roditi dijete s mikrocefalijom, javlja Reuters.

-“Pobačaj nije manje zlo. To je zločin. To je ubijanje jedne osobe kako bi se spasila druga. To je ono što mafija čini”, rekao je papa govoreći strastveno protiv takve prakse.

– “To je zločin. To je apsolutno zlo.”

Na pitanje je li kontracepcija “manje od dva zla” kada Zika prijeti urođenom manom kod nerođenog djeteta, papa je odgovorio: “O manjem zlu, izbjegavanju trudnoće, govorimo u smislu sukoba između 5. i 6. zapovijedi.

Kojem sukobu? Je li mislio predložiti da u nekim slučajevima, obdržavanje jedne Božje zapovijedi može značiti kršenje druge?

U sljedećoj rečenici, Papa se referirao na odluku pape Pavla VI. koji je dopustio časnim sestrama u (tadašnjem) Belgijskom Kongu korištenje kontracepcije jer su riskirale da ih siluju vojnici. No, ta odluka se ne odnosi na situaciju koju stvara epidemija Zika. Kontracepcija je nemoralna jer krši integritet bračnog čina. U Kongu, upotreba kontraceptiva bila je opravdana kao sredstvo u presijecanju čina nasilja. Danas u Latinskoj Americi neki dužnosnici tvrde da, zbog probleme vezanih uz Zika virus, kontracepcijska sredstva treba koristiti kako bi se osujetio čin bračne ljubavi.

Nema sumnje kako će se u papinu obranu reći da on uopće nije rekao da kontracepcija može biti opravdana. Istina. Rekao je da “izbjegavanje trudnoće nije apsolutno zlo“. No, u kontekstu, koju drugu poruku su novinari mogli izvući iz njegove izjave?

Ipak, Crkva uči da je umjetna kontracepcija, kada se koristi da spriječi svrhu bračnog čina, uvijek nemoralna. Dužnosnici UN-a danas sugeriraju da bi zbog epidemije Zika, bračni parovi trebali rutinski koristiti umjetnu kontracepciju. Ništa u Papinoj izjavi ne pokazuje da postoji inherentni moralni problem s takvim pristupom. Katolički novinari često prebacuju svojim svjetovnim kolegama da uglavnom ne razumiju nauk Crkve o kontracepciji. To je istina; i ništa što je Papa rekao nije poboljšalo njihovo daljnje obrazovanje.

Osim toga, u odgovoru na pitanje novinara o Zika epidemiji, Papa nije uspio ukazati na grešku u glavnoj premisi argumenta za rutinsku kontracepciju. A taj argument se temelji na pretpostavci da je virus odgovoran za mikrocefaliju. No, vrlo je malo znanstvenih dokaza koji bi potvrdili tu pretpostavku: činjenica koju su papini vlastiti predstavnici istaknuli u svojoj prezentaciji ovog tjedna pred UN-om. Zagovornici kontracepcije i pobačaja iskorištavaju epidemiju Zika kao sredstvo za unapređenja njihove ‘agende’. Papa je imao priliku podsjeti svijet da posljedice ove epidemije još nisu dovoljno istražene, te da ta istraživanja trebaju biti usmjerena na uklanjanje bolesti, a ne ubijanje žrtava. Tu je priliku očito propustio.

A govoreći o propuštenim prilikama, da papa Franjo nije napravio ove primjedbe o kontracepciji (kao i njegove provokativne primjedbe o Donaldu Trumpu) naslovnice nakon intervjua su mogle biti drugačije– i to itekako pozitivno.

Kada je upitan o predstojećem postsinodalnom dokumentu o obitelji, a posebno da li rastavljeni i ponovno vjenčani katolici trebaju primati Euharistiju, Papa je odgovorio: “Integracija u Crkvi ne znači primanje svete pričesti.

Ali ove izjave i ostali važni komentari o njegovom posjetu Meksiku i susretu s patrijarhom Kirillom, bit će jedva primijećeni, ugušeni u buci nastaloj zbog njegovih komentara o Trumpu i Zika virusu.

Izvor