Naslovnica Crkva Što je Benedikt XVI. zapravo rekao?

Što je Benedikt XVI. zapravo rekao?

961
0

Nije nam cilj ovim člankom tumačiti što je papa emeritus Benedikt XVI. rekao nego prenijeti u cijelosti njegovo pismo – s dijelom koji je Ured za komunikacije pri Svetoj stolici nekim čudom izostavio.

Naime, na predstavljanju novog seta knjiga “Teologija pape Franje”, Ured za komunikacije pri Svetoj Stolici je predstavio pismo Benedikta XVI. vezanog uz knjige, pismo koja je samo po sebi postalo vijest dana u katoličkim medijima, sa svim pratećim ‘spinovima’ koje novinari mogu dodati.

U pismu Benedikt XVI. odbacuje ne samo jednu, nego dvostruku “besmislenu predrasudu”: prvu kako je papa Franjo “samo praktičan čovjek bez posebne teološke ili filozofske formacije”, a drugu prema kojoj bi on sam, Joseph Ratzinger, bio “samo teološki teoretičar s malo razumijevanja o konkretnim životima današnjih kršćana”.

Kod pape Franje, Benedikt prepoznaje ono što je neporecivo: njegovu duboku “formaciju” u teologiji i filozofiji. Baš kao što prepoznaje “unutarnji kontinuitet” između dva pontifikata, bez obzira na “sve razlike u stilu i temperamentu”.

Jedino što je doista čudno u ovim vijestima je zadnji odlomak – izostavljen u priopćenju za tisak, a u kojem Ratzinger pokazuje svoju profinjenu žicu za ironiju, a u kojem napominje kako ne samo da nije čitao knjige, nego da se obvezao kako neće komentirati rad novog pontifikata.

Prenosimo pismo u cijelosti:

Zahvaljujem vam na vašem pristojnom pismu od 12. siječnja i za priloženi dar jedanaest malih svezaka knjiga koje je uredio Roberto Repole.
Pozdravljam ovu inicijativu kojoj je namjera suprotstaviti se i reagirati na besmislene predrasude prema kojima bi papa Franjo bio samo praktičan čovjek bez posebne teološke ili filozofske formacije, dok bih ja bio isključivo samo teološki teoretičar s malo razumijevanja o konkretnim životima današnjih kršćana.
Mali opus pokazuju, s pravom, da je papa Franjo čovjek duboke filozofske i teološke formacije i stoga pomaže uvidjeti unutarnji kontinuitet između dva pontifikata, unatoč svim razlikama u stilu i temperamentu.
Ipak, ne osjećam da bih mogao napisati kratku i gusto napisanu karticu teološkog teksta o njemu, jer sam cijeli svoj život jasno pokazivao da ću pisati i izjašnjavati se samo o knjigama koje sam istinski čitao. Na žalost, čak i iz samih fizičkih razloga, nisam u mogućnosti čitati jedanaest malih svezaka u bliskoj budućnosti, tim više što sam pod obvezama na koje sam već pristao.
Siguran sam da ćete razumjeti, a ja Vam upućujem srdačan pozdrav.
Vaš
Benedikt XVI

 

 

Izvor