Naslovnica Crkva Što nam to ovaj put Nijemci spremaju na Sinodi?

Što nam to ovaj put Nijemci spremaju na Sinodi?

822
0

Kardinal Reinhard Marx, kojeg je sam papa pozvao na Sinodu za mlade, ustvrdio je na Gregorijanskom sveučilištu tijekom ceremonije otvaranja novog studijskog programa posvećenog “zaštiti maloljetnika”, da je i celibat jedan potencijalni čimbenik koji može dovesti do seksualnog zlostavljanja.

Promatrači se pitaju nije li kardinal Marx iznio ovu tvrdnju ciljano baš sada dok traje sinoda posvećena mladima u Rimu.

Marx je izjavio: “Riječi zaprepaštenja nisu dovoljne. Moramo djelovati. U svjetlu krize seksualnog zlostavljanja, dio rasprave Crkve trebao bi se odnositi na zloupotrebu moći i klerikalizam; seksualnost i seksualni moral; celibat i formaciju svećenika.”

Međutim, dodao je, “celibat nije razlog zlostavljanja, to nije apsolutno slučaj.” No, život u nevjenčanom stanju, sugerirao je, mogao bi postati problem u kombinaciji s određenim slabostima.

U ožujku 2017. kardinal Marx je izjavio kako se o pitanju svećeničkog celibata može raspravljati na Sinodi mladih 2018. godine rekavši: “Ne mogu to isključiti.”

Izričito je govorio o istom pripremnom procesu koji se događao za vrijeme Sinode o obitelji u Rimu, po pitanju oženjenih svećenika: “o tome će se sigurno pojaviti članci [Herder Korrespondenz, njemački katolički časopis], tako je bilo i s Amoris Laetitia-om.”

Ovdje se može vidjeti sličan obrazac. Kardinal Marx također je rekao 2017. da je sam Papa Franjo, tijekom njihovog posljednjeg posjeta Ad Limina u Rimu, razgovarao o pitanju oženjenih svećenika (ili tzv. viri probati) s njemačkim biskupima.

Osim pitanja celibata, njemački biskupi će zasigurno biti među vodećim prelatima u Rimu koji će zatražiti i promjene crkvenog odnosa prema homoseksualcima.

Ne čudi zato sadržaj intervjua koji je Dr. Beer, generalni vikar kardinala Marxa, objavio na službenim internet stranicama Minhenske nadbiskupije gdje je izjavio: “Imamo homoseksualne svećenike i homoseksualne djelatnike, a te osobe s homoseksualnim sklonostima obavljaju važne i dobre poslove te su važan dio u službi zajednice koja zajednički radi na Isusovom poslanju”, rekao je.

Kako je nadbiskupija obavijestila čitatelje na svojim internetskim stranicama, biskupijski homoseksualni djelatnici obaju spolova imaju redovite zajedničke sastanke, a također su “u komunikaciji s generalnim vikarom”. Gospođa Ingrid Winkler, biskupijski “duhovni mentor za vjeroučitelje” redovito organizira “takozvane sastanke duginih boja” (“Austausch unterm Regenbogen”) za LGBT djelatnike nadbiskupije.

Nije iznenađujuće da Dr. Beer izričito poriče da postoji bilo kakva veza između homoseksualnosti i klerikalnog zlostavljanja: “Danas postoje tvrdnje da su studije [o klerikalnom zlostavljanju u Njemačkoj] pokazale da su žrtve zlostavljanja uglavnom dječaci, a počinitelji su uglavnom muškarci.”

“Želim upozoriti”, nastavlja prelat i bliski suradnik kardinala Reinharda Marxa, “da zbog toga ne možemo povući izravnu vezu između homoseksualnosti i zlostavljanja.” U Beerovim očima takav pristup bi bio “nepodnošljiva diskriminacija prema osobama s homoseksualnim sklonostima.”

Izvor 1, Izvor 2