Naslovnica Vatikan Što se događa u Papinskoj akademiji znanosti?

Što se događa u Papinskoj akademiji znanosti?

1394
0

Dr. Paul Ehrlich, koji je napisao kontroverznu knjigu 1968. “Populacijska bomba” i time postao neosporni otac modernog, pro-abortus pokreta za kontrolu stanovništva, trebao bi sljedeći mjesec u Vatikanu održati predavanje o biološkom izumiranju. Pokrovitelji ovog znanstvenog simpozija su Papinska akademija znanosti i Papinska akademija društvenih znanosti.

Vodeći svjetski aktivist za kontrolu rasta stanovništva već više od trideset godina vodi svoju bitku, a između ostalog je svojevremeno tvrdio da su ljudske bebe smeće, jednom prilikom je rekao da svaka spolno aktivna žena treba “slobodan pristup” pobačaju i kontracepciji, te istaknuo da je moralni nauk Katoličke Crkve “jednako nemoralan” kao i “terorististički čin”.

Ehrlich je čak branio i tezu o potrebi masivne prisilne sterilizacije, pa i prisilnog pobačaja.

Da stvar bude još gora, Ehrlich je znao govoriti o hijerarhiji Katoličke Crkve kao sili “zla”, a kritizirao je i papinu encikliku Laudato Si jer se ne zalaže za kontrolu svjetske populacije, rekavši da je Papa Franjo trebao prihvatiti stavove suprotne crkvenom učenju.

Ipak, uz sve ovo, Ehrlich je od Vatikana dobio poviznicu da predstavi svoj rad na predstojećoj konferenciji.

Izvor1

Pokušaj grupacija koje se zalažu za kontrolu stanovništva da pridobiju simpatije Crkve nije nov. Osnivač Populacijskog vijeća, John D. Rockefeller, kucao je na vrata Vatikana još 1965. godine, ali je Pavao VI. naknadno napisao poznatu encikliku Humanae Vitae i, činilo se, zauvijek im zatvorio vrata.

Iako Papinska akademija znanosti na svoje seminare može pozvati predavače po svojoj želji, posebno ako financijski pokrovitelji konferencije traže određene govornike, ipak bi trebali uzeti u obzir konfuziju koju mogu stvoriti kod vjernika i nevjernika podjednako, pogovoto kada nude platformu govornicima koji potkopavaju crkveni stav koji se protivi kontroli rasta stanovništva.

Možemo se nadati kako će se približavanjem same konferencije- koja će očito privući pozornost javnosti, te tako biti od koristi Ehrlichu i sličnim organizacijama koji bi s ovim mogli dobiti neku vrstu moralne imprimature od Vatikana – Papinska akademija znanosti barem distancirati od njih kako bi zaštitila Svetu Stolicu od teorija tih pojedinaca i spornih organizacija koje zastupaju.

No, čak i u slučaju da će ono što Ehrlich i ostali govornici na konferenciji kažu ispasti bezopasno, teško je povjerovati da Papinska akademija znanosti nije mogla naći prikladnije demografe i biologe da održe predavanje na ovu temu.

Izvor2