Naslovnica Svijet Što web stranica Njemačke biskupske konferencije nudi svojim čitateljima

Što web stranica Njemačke biskupske konferencije nudi svojim čitateljima

693
0

Sve u svemu, izazov je pronaći članak na Katholisch.de koji ne želi očajnički progurati narativ da se Crkva mora promijeniti na neki heretički način, posebno u pogledu seksualnog nemorala, ako želi preživjeti.

Ako bacite samo kratki pogled na ovotjedni sadržaj na Katholisch.de — web stranici s vijestima koju podupire Konferencija njemačkih biskupa — naići ćete na sadržaj koji učinkovito parodira današnju disidentnu njemačku Crkvu dok njezini članovi guraju radikalnu agendu kroz svoj višegodišnji sinodalni put, za koji su mnogi upozoravali da bi mogao dovesti do raskola.

Sa sjedištem u Bonnu, gdje je sjedište Biskupske konferencije, Katholisch.de se predstavlja kao “portal s vijestima i informacijama Katoličke Crkve u Njemačkoj” koji “surađuje s 27 njemačkih biskupija i drugih crkvenih institucija”. Iako nisu otvoreno dio Biskupske konferencije, ključni dužnosnici konferencije navodno imaju značajan utjecaj na njezin sadržaj.

Prvo nailazimo na članak o komentaru njemačkog teologa Hermanna Häringa, bivšeg učenika i kolege pokojnog švicarskog teologa Hansa Künga, koji krivi kršćansku doktrinu Istočnog grijeha za mnoge crkvene aberacije.

Članak bez kritike iznosi Häringova stajališta, prvi put objavljena u njemačkom časopisu Christ in der Gegenwart, u kojima on piše da je Katoličku Crkvu “oblikovao ovaj mračni, traumatizirajući pogled na čovjeka” koji je u suprotnosti s kršćanskom slikom čovjeka kao čovjeka sa “nesmanjenom slobodom.”

Vjera u Istočni grijeh, dodaje, dovela je do “općeg straha od slobode i svijeta, do straha od neovisnosti i autonomije, te konačno do seksualne fobije i mržnje prema ženama”. Ovaj “sindrom istočnog grijeha”, još uvijek duboko ukorijenjen u tradicijama, liturgiji, crkvenim pjesmama i molitvama, mora biti prevladan, inzistira Häring, ili će “gubitak smisla” u Crkvi “postati još dramatičniji”.

Sljedeći je članak preuzet iz Njemačke katoličke novinske agencije (KNA) u kojem se berlinski nadbiskup Heiner Koch ispričava zbog toga što je katolički seksualni moral prestrog.

Nadbiskup, koji se zalagao za nedavnu kontroverznu promjenu crkvenog zakona o radu kako bi se gotovo svim službenicima Crkve omogućilo da se više ne suočavaju s prijetnjom otkaza zbog toga što su u istospolnoj ili preljubničkoj vezi ili civilno razvedeni i “ponovno vjenčani”, ispričao se “svima onima koji su seksualni moral Crkve doživjeli ne kao vodič, već kao prijetnju”.

Novi zakon, koji je usvojilo više od dvije trećine njemačkih biskupa na povratku iz svog posjeta Rimu prošlog mjeseca, znači da, dok su u prošlosti zaposlenici laici morali pristati na moralni kodeks da bi radili za Crkvu, sada se takva pitanja promatraju kao privatna stvar, a Crkva se kao poslodavac na njih neće obazirati.

Možda da pokažu kako sinodalni put njemačke Crkve zaista mora promijeniti Crkvu ne bi li se njemački građani vratili u crkvene klupe, Katholisch.de je izvijestio je o intervjuu Sarah Connor, njemačke pjevačice, koji je nedavno dala Die Weltu.

Connor govori kako je posjetila prekrasne crkve “ali sve one imaju nešto prijeteće osim svoje impozantne ljepote” i dodaje da joj je “jezivo što Isus posvuda visi na križu”. Connor također kaže da joj je koncept pomirenja i ispovijedi “otuđujući”, ali da joj se sviđa Božić, posebno ukrašavanje i prisustvovanje predstavama Rođenja u crkvi.

U internom komentaru, urednica Katholisch.de Gabriele Höfling izjavljuje kako 30. godišnjica objavljivanje Katekizma nije razlog za slavlje jer može biti “prilično neugodan za čitanje”, te joj je žao što tumači ponovno vjenčanje nakon razvoda kao “nastavak preljuba” i dodaje da su “omalovažavajući odlomci o homoseksualcima”, “također teško podnošljivi”.

Höfling citira promjenu Katekizma o smrtnoj kazni koju je papa Franjo odobrio 2018. kao argument da ništa od toga nije “uklesano u kamenu” te da obljetnica Katekizma “treba biti prilika da se ili temeljito revidira ili da se odmah ukloni”.

U drugom članku Katholisch.de izvještava o predavanju njemačke teologinje Julije Knop koja poziva da se ženama dopusti čitanje Evanđelja u crkvenim liturgijama. „Tek sam nedavno, ali tada bolno, postala svjesna da Isusove riječi – pojedinačne rečenice, prispodobe, propovijedi, opomene – poznajem samo iz muških usta, u svećeničkoj ulozi, u tenoru ili basu“, kaže Knop, članica Sinodalnog puta. Činjenica da Isusove riječi obično čitaju svećenik ili đakon u Katoličkoj Crkvi dovodi do “očiglednog sužavanja polifonije crkve”, tvrdi ona.

Profesorica dogmatske teologije na Sveučilištu u Erfurtu, Knop se često zalagala za ređenje žena što su nedavno brojni prelati, uključujući papu Franju, kategorički odbacili. Ranije ove godine, retorički je upitala je li Božja volja za Katoličku Crkvu “drugačija od starokatoličke ili protestantske crkve” – crkvene zajednice koje dopuštaju žene- “svećenice”.

Za kraj, u komentaru, urednik Katholisch.de Matthias Altmann poziva Crkvu u Njemačkoj da zanemari upozorenja Vatikana i provede što više rezolucija Sinodalnog puta uključuju dopuštanje blagoslova istospolnih osoba “što je prije moguće” odnosno i prije nego što proces završi slijedeće godine.

“Potrebno je više hrabrosti za provedbu rezolucija protiv kojih postoji otpor”, zaključuje Altmann, koji dodaje da “strpljenje mnogih koji su privrženi Crkvi i žele reforme nije beskonačno”.

Sve u svemu, izazov je pronaći članak na Katholisch.de koji naizgled ne želi očajnički progurati narativ da se Crkva mora promijeniti na neki heretički način, posebno u pogledu seksualnog nemorala, ako želi preživjeti – središnja tema koja također podupire svrhu Njemačkog sinodalnog puta čak i ako je njegov deklarirani cilj pomoći Crkvi da se učinkovito nosi s krizom seksualnog zlostavljanja.

Izvor