Naslovnica Politika SUCI POD OPSADOM

SUCI POD OPSADOM

528
0

Na svom blogu Kapitalac dobro pojašnjava probleme koji su se stvorili oko valjanosti predstečajne nagodbe u postu Ministrov predstecajni diletantizam. Način na koji je ministar financija Slavko Linić reagirao je stvarno nevjerojatan. Njegove kritike jednog suca i napadi na sudbenu vlast u Hrvatskoj su bez presedana, a teško je zamisliti i jednu sličnu seriju napada u bilo kojem demokratskom društvu.
A u čemo je to Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu pogriješio? Sumnjao je u ustavnost jednog zakona i zatražio procjenu jedine institucije koja je mjerodavna za to – Ustavni sud. Ministar Linić, pa i cijela Vlada ako ćemo pravo, pomalo gubi kompas. Vidi li on stvarno neku urotu u ovom slučaju? Nije valjda da je cijela Hrvatska skovala zavjeru protiv njega?
Da Linić ne bi pomislio da je stvarno u nekakvoj opasnosti od šireg društva, uskočio je, pogađate, Jutarnji List, ne bi li dokazao da on nije lud nego je dotični sudac zbilja prava zvijer. Odmah su krenuli u jedan opći medijski linč na jadnog čovjeka, koji je vjerojatno samo savjesno radio svoj posao. Iskopali su svakakve relevantne i posve irelevantne pojedinosti iz njegovog privatnog života, sve s ciljem da ga oblate do te mjere kako bi opravdali Linićev bezobrazni napad. Ali ni to nije sve. Nije se on sam mogao ovoga sjetiti nego, prema Jutarnjem, iza ove odluke ne stoji nitko drugi nego HDZ koji je, dok je još bio na vlasti, postavio svoje ljude po sudovima. Valjda su sada dobili mig od šefa u stranci da izađu iz sjene i ruše ovu Vladu. Nevjerojatno.
A opet, što je sudac uistinu napravio? Zatražio provjeru ustavnosti jednog zakona. I da bi na kraju bio izložen ovakvim napadima. Koja sramota za naše društvo, a da ne govorim za pojedine medije. Po tko zna koji put suočeni smo s ponašanjem ministara u Vladi koji, da su se dogodili za vrijeme vladavine Franje Tuđmana bili bi ocijenjeni kao režimski, totalitarni, ili nešto treće. Sve mi se više čini da je jedina svrha SDP-a biti protiv HDZ-a. Zbog toga je i formiran i to je jedino što zna raditi. Čim dođu na vlast, bilo to pod Račanom ili sada pod Milanovićem, pokaže se  da jednostavno ne znaju vladati u normalnim demokratskim okolnostima.