Naslovnica Politika Sukob Vatikana i talijanske vlade zbog migranata poprima osobni karakter

Sukob Vatikana i talijanske vlade zbog migranata poprima osobni karakter

880
0

Prije dvije godine, na Veliki četvrtak 2016., papa Franjo je posjetio migrante smještene u prihvatnom centru za izbjeglice u četvrti Castelnuovo di Porto na periferiji Rima, kako bi im oprao noge u simboličnoj gesti dobrodošlice, no sada je više od 500 imigranata prisiljeno napustiti ovu ustanovu jer je talijanska vlada pooštrila politiku prema imigraciji.

“Vijest o iseljenju došla je iz vedra neba”, rekao je otac Melchor José Sanchez de Toca y Alameda, podtajnik Papinskog vijeća za kulturu, u razgovoru za portal Crux.

Talijanski ministar unutarnjih poslova, Matteo Salvini (na slici gore), koji također vodi desničarsku populističku stranku Sjeverne lige, izdao je uredbu kojom se, između ostalog, ukida humanitarna zaštita za imigranate kojima nije odobren status izbjeglice.

“U takvim centrima postoji samo zločin i rasipanje novca”, rekao je Salvini lokalnim novinarima u danima koji prethode iseljenju.

Politika talijanske vlade izazvala je žestoko protivljenje mnogih predstavnika medija, politike i lokalne Crkve. Talijanski biskupi, kardinali i župnici govorili su otvoreno protiv iseljenja, te politike zatvorenih luka pod Salvinijem i njegovog, navodno, pogrdnog govora protiv imigranata.

“Nakon mnogo godina napornog rada u lokalnoj zajednici, čini se apsurdnim prekinuti integracijske projekte koji su u tijeku”, rekao je biskup Gino Reali iz Porto Santa Rufine u govoru tijekom mirnog prosvjeda protiv iseljenja.

Čak se i papa Franjo, prije odlaska na proslavu Svjetskog dana mladih u Panami, 23. siječnja, u Domu svete Marte susreo s 8 mladih izbjeglica različitih nacionalnosti, koji su smješteni u Centru Oca Arrupea u Rimu.

Dok je otac Sanchez jasno stavio do znanja da “nije na nama da sudimo o postupcima talijanske vlade”, također je naglasio da dotični centar “dobro funkcionira i da su gosti dobro integrirani u stvarnost zemlje”.

Kad je riječ o centru Castelnuovo, sukob između papine politike dobrodošlice prema imigrantima i Salvinijevog protekcionističkog programa dobiva osobni karakter.

Tri člana novostvorenog Vatikanskog atletskog tima, na primjer, bili su stanovnici Castelnuova, a talijanski kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu, osobno im je predao dresove s papinskim žutim i bijelim bojama.

Izvor