Naslovnica Crkva Sv. Ignacije: molimo za dio Crkve koji se muči teškom bolešću krivovjerja

Sv. Ignacije: molimo za dio Crkve koji se muči teškom bolešću krivovjerja

961
0

Kako je nedavni intervju p. Arture Sose Abascala, poglavara Družbe Isusove, izazvao veliku pomutnju među katolicima diljem svijeta, vrijedi se sjetiti osnivača ovog velikog reda Sv. Ignacije Loyole i njegove borbe za čistoću vjere.

Nakon, blago rečeno, nebuloznih teoloških izjava trenutnog generalnog poglavara, uz slične ‘reformacijske’ ideje koje nam dolaze iz Crkvi njemačkog govornog područja – i prodiru sve do Rima, objavljujemo odlomak pisma Sv. Ignacije Loyole od 8. kolovoza 1553. u kojem je odredio da svaki svećenik Družbe Isusove mora jednom mjesečno prikazati svetu misu na nakanu: da se Bog smiluje Njemačkoj i sjevernoeuropskim zemljama i da ih oslobodi od krivovjerja.

A isusovcima-laicima je odredio da se moraju predano moliti na tu nakanu.

Sv. Ignacije izričito kaže da to mora trajati dok god postoji potreba za tim, tj. dok god bude hereze protestantizma u tim zemljama.

Jer razlog ljubavi, kojim moramo ljubiti cijelo tijelo Crkve u njezinoj glavi Kristu Isusu, traži da pružimo lijek njezinom dijelu koji se najviše muči teškom i opasnom bolešću; shvatili smo da zbog slabosti naših vlastitih snaga u pokušaju da pomognemo Njemačkoj i sjevernim pokrajinama koje se muče teškom bolešću krivovjerja, nalaže da se treba upotrijebiti osobita dobrohotnost naše Družbe, i iako se drugim sredstvima predano trudimo da postignemo cilj, te su molitvama i misama nastojali već puno godina mnogi od naših pomoći potrebama tih pokrajina, ipak, da se šire otvori put tom djelu ljubavi i da se kroz duže vrijeme ističe; određujemo svoj našoj braći, kako onima koji su nam neposredno podređeni, tako i ostalim upraviteljima ili poglavarima, koji vode brigu o drugima, da sami i oni koji su povjereni njihovoj brizi, svaki mjesec, ako su svećenici, prikažu Bogu misnu žrtvu, a ako nisu uzdignuti na čast svećeništva, mole za duhovne potrebe Njemačke, da se Gospodin smiluje njoj i drugim pokrajinama koje su od nje zaražene (krivovjerjem) i da se udostoji vratiti ih kršćanskoj vjeri i čistoći vjere. I želimo da to traje dok god postoji ta potreba u tim pokrajinama.
I želimo da od ovoga djela ljubavi ne bude isključena nijedna provincija (gdje postoji naša Družba), čak ni one u dalekim krajevima Indije.

Epistolae sancti Ignatii Loyolae, str. 496.-497.

A u Ustanovama reda Sveti Ignacije ovako piše o Družbi:

Budući da se Družba, koja nije ustanovljena ljudskim sredstvima, ne može ni očuvati ni unaprijediti njima, nego milošću Boga i Gospodina našega Isusa Krista, u njega jedinoga valja stavljati nadu da će On čuvati i promicati to djelo koje se je udostojao započeti na svoju službu i pomoć dušama.

Molimo zato za mlade i buduće svećenike Družbe Isusove da vrate Red prvotnim nakanama svetoga Ignacija i neka im sveti Marko Križevčanin bude pomoć i uzor…