Naslovnica Crkva Sv. Vicenco na mom škoju

Sv. Vicenco na mom škoju

3160
0

Ovaj tjedan viška župa Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavila je svoja dva najznačajnija blagdana. Prvi je svakako blagdan Velike (Vele) Gospe, kada većina Višana i turista hodočasti u priznato Gospino svetište u Velom Selu tj. Podselju.  Zanimljivo je kako je štovanje Vele Gospe od svih srednjodalmatinskih otoka bilo najraširenije na Visu upravo zbog ovog svetišta. Tako su nekada i Bračani i Hvarani dolazili na Vis kako bi ispunili svoje zavjete dane Gospi.

Osim blagdana Velike Gospe, koja je zaštitnica viške župe, u našoj župi se na poseban način slavi i blagdan Sv. Vicenca. Tako je sinoć u Visu, u crkvi Gospe od Spilica, izloženo tijelo sv. Vicenca, suzaštitnika župe Vis i održano misno slavlje koje je predvodio fra Ivan Klarić (misionar u Njemačkoj) uz kojeg su bili fra Stanko Mijić, don Ivo Mardešić i župnik don Paulin Bjažević.

Nakon svete mise održana je kratka procesija s tijelom ovog mučenika iz prvih stoljeća kršćanstva. Nitko ne zna njegovo pravo ime niti pojedinosti o njegovom životu. Zna se samo  da je bio rimski vojnik i da je stradao za vrijeme prvih progona kršćana. Ime je dobio simbolično- Vicenco- jer je bio pobjednik u borbi protiv zla i svoju vjeru potvrdio mučeništvom. Početkom 19. stoljeća Višani su zamolili biskupa za moći nekog sveca, koji bi bio suzaštitnik župe. Dobili su relikvije nepoznatog mučenika tj. njegovu bedrenu kost i kalež zgrušane krvi, uz dozvolu da se relikvije mogu iznositi u procesiji svakih 100 godina. Tako je prva procesija održana 1802., druga 1902., a sredinom 20. stoljeća pokojni don Andrija Vojko Mardešić je dobio dopuštenje da se procesija može održavati svake godine. Ovdje možete vidjeti kratki video i fotografije koje prenosimo s bloga ISSA-VIS-Kut.

 

vice20 blog vice21 blog