Naslovnica Crkva Svećenici u Paderbornu suprotstavili se svom biskupu zbog pitanja pričešćivanja protestanata

Svećenici u Paderbornu suprotstavili se svom biskupu zbog pitanja pričešćivanja protestanata

674
0
Nadbiskup Paderborna, Hans-Josef Becker, odlučio je odobriti pričešćivanje u ‘pojedinačnim slučajevima’ za protestantske supružnike koji su vjenčani za katolike. Svećenička skupina, koja nosi ime Communio veritatis, nazvala je ovu odluku nadbiskupa Hans-Josefa Beckera “neprihvatljivom”.

Kako piše Bitno.net, Becker je prezbiterskom vijeću svoje nadbiskupije održanom prošle srijede, rekao kako dokument poznat kao “pastoralni vodič” koji je izdala Njemačka biskupska konferencija služi kao “duhovna pomoć za odlučivanje prema savjesti u pojedinim slučajevima koje treba pratiti pastoralna skrb”.

Na sastanku Svećeničkog vijeća Paderbornške nadbiskupije održanom 27. lipnja 2018., predstavio sam interpretaciju [dokumenta] i formulirao očekivanja da će se svi svećenici Paderbornške nadbiskupije pažljivo upoznati s Vodičem i djelovati u duhu pastoralne odgovornosti”, izjavio je nadbiskup.

Ova odluka, štoviše, čitavo pitanje među-pričešćivanja izazvalo je zbunjenost i podjele među vjernicima, a sada se proširila i na svećenike koji su odgovorni za provedbu tih noviteta koje biskupi u Njemačkoj guraju bez presedana (vidi i ovdje).

Nije stoga neko iznenađenje da je skupina lokalnih svećenika baš iz biskupije Paderborn objavila izjavu koja kritizira nedavnu odluku nadbiskupa o provođenju kontroverznog pastoralnog vodiča.  Svećenička skupina, koja nosi ime Communio veritatis, naziva odluku nadbiskupa Hans-Josefa Beckera “neprihvatljivom”.

Prvo, tvrde da takve osobe “kako bi mogle primiti svetu pričest, moraju biti punopravni članovi Katoličke Crkve i moraju biti u stanju milosti” (KKC 291).

Osim toga, u slučaju da netko odbije jedan ili više aspekata koji se odnose na sakramente, gubi mogućnost  redovitog primanja pričesti (Ecclesia de Eucharistia, papa Ivan Pavao II, 46). Komentar na ovo je prilično jednostavan kada se radi o protestantskim kršćanima jer je “u temeljima protestantizma da ne dijele cjelovitu katoličku vjeru o Svetoj Euharistiji“.

Svećenici naglašavaju kako kršćanin koji nije katolik može dobiti pomoć od katoličkog svećenika pod uvjetom da ne može naći službenika vlastite Crkve. (Naravno da u Njemačkoj postoje mnoge Protestantske crkve.)

Nadalje, svećenici iz Paderborna ističu da, prema Katekizmu Katoličke Crkve, primatelj Svete pričesti mora biti slobodan od teškoga grijeha. Stoga, nastavljaju svećenici, “i protestant bi čak u istinski izvanrednoj situaciji prvo morao pristupiti sakramentu pokore”.

U zaključku, svećenička skupina navodi: “Krug svećenika Communio veritatis ostaje odlučan služiti Isusu Kristu vjerno u svemu, te sukladno tome, i kontinuiranom Učiteljstvu Katoličke Crkve – za spasenje duša”.

Izvor