Naslovnica Video SVETA EDITH STEIN

SVETA EDITH STEIN

2757
0

Danas slavimo spomendan na Edith Stein (redovničko ime: Terezija Benedikta od Križa), koja je rođena 1891. godine u ortodoksnoj židovskoj obitelji. Već je u trinaestoj godini izgubila vjeru i postala ateist. Kao mlada žena ne zadovoljava se osrednjošću i gotovim rješenjima već želi sve ispitati i pronaći dublji smisao života. Odgovore pokušava pronaći u filozofiji, prvo kao studentica, a zatim asistentica velikog filozofa Edmunda Husserla.
Nakon pogibije svog prijatelja Adolf Reinacha, koji ju je i upoznao s Husserlom, odlazi u posjet njegovoj udovici gdje se prvi put se susreće s križem.
Bio je to moj prvi susret s križem i snagom Boga koju on udjeljuje onima koji ga primaju i nose. Prvi put sam ugledala Crkvu otkupljenih kršćana u njezinoj pobjedi nad poraznom smrću. Bio je to početak pada moje nevjere, židovstvo je izblijedjelo, a kršćanstvo zasjalo: Krist u otajstvu križa.”
Nakon što je pročitala životopis sv. Terezije Velike zaključuje „Ovo je Istina!“ i njen život se u potpunosti okreće Kristu i Križu.
Godine 1933. ušla je u karmelićanski samostan u Kölnu i uzela ime sestra Terezija Benedikta od Križa. Pet godina kasnije bježi pred nacistima u Nizozemsku, odakle je 1942. godine deportirana u nacistički koncentracijski logor Auschwitz gdje je ubijena iste godine. Svoj život je položila kao žrtvu za svoj židovski narod kojem je prijetilo potpuno uništenje.

O tome govori i ovaj film Edith Stein: The Seventh Chamber koji je prvi put prikazan 1995. godine na filmskom festivalu u Veneciji, gdje je dobio priznanje od međunarodne Katoličke filmske organizacije za promoviranje ljudskih vrednota. Posebnu nagradu dobile su i redateljica Márta Mészáros te glavna glumica Maia Morgenstern, koja nam je poznata kao Marija iz Pasije.

Ako trenutno nemate toliko vremena pogledajte samo kratki spot Im ready to love (St. Edith Stein), napravljen po ovom filmu.