Naslovnica Politika Sveta Stolica razočarana pobjedom desnog centra na izborima u Italiji

Sveta Stolica razočarana pobjedom desnog centra na izborima u Italiji

1060
0

Sveta Stolica mora raditi u svim uvjetima koji nastaju. Ne možemo (uvijek) imati društvo koje bismo željeli, ili uvjete koje želimo imati“, rekao je kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Vatikana, odgovorivši tako na pitanje je li Sveta Stolica zabrinuta zbog rezultata parlamentarnih izbora u Italiji.

Najveći dobitnici izbora su Liga – najveća stranka u grupi desnog centra koja je koristila najžešću anti-migrantsku retoriku tijekom kampanje – te anti-establishment Pokret pet zvjezdica, kojem zvjezdice predstavljaju pet ključnih pitanja za taj pokret: održivi transport, održivi ekonomski razvoj, pravo na pristup internetu, zaštitu okoliša te pravo na vodu.

Komentar kardinala Parolina bio je prva javna i najvjerodostojnija reakcija Vatikana na rezultate, jer se Parolina, prvog čovjeka diplomacije, smatra drugim čovjekom u hijerarhiji Svete Stolice, odmah iza pape Franje.

Tijekom kampanje, čelnik Lige Matteo Salvini sukobio se s papom nekoliko puta oko pitanja useljavanja i imigrantske politike. Za razliku od mnogih drugih europskih država, u Italiji se još uvijek primjenjuje načelo jus sanguinis („pravo krvi“) prema kojem se državljanstvo ne određuje prema mjestu gdje je netko rođen već prema državljanstvu roditelja. To načelo je na snazi od 1992. godine, kada je zakon o državljanstvu nadopunjen. Kada je nedavno papa podržao novi prijedlog zakona kojim bi se talijansko državljanstvo mogla proširiti na djecu stranaca koja su rođena u Italiji – čemu se Liga žestoko suprotstavila – Salvini je rekao da bi Franjo mogao smjestiti djecu u Vatikan, ako baš želi.

Na kraju politička svađa među strankama blokirala je raspravu o zakonu prije nego što se parlament raspustio pred izbore.

Salvini je također kritizirao papu zbog promicanja dijaloga s islamom jer su mnogi Afrikanci koji dolaze preko Mediterana u Italiju muslimani.

Parolin je na nedavnoj konferenciji o useljeništvu rekao da je Vatikan shvatio da rezultati izbora znače kako će morati nastaviti “raditi na obrazovanju” o dostojanstvu i pravima useljenika.

S druge strane, ankete pokazuju da Talijani osjećaju sve veću nelagodu i zabrinutost zbog trenutnog stanja – već je više od 600 tisuća doseljenika pristiglo u Italiju brodom u zadnje četiri godine – a taj se strah zasigurno odrazio na rezultate izbore.

Izvor