Naslovnica Vatikan Sveta Stolica se nada uspjehu Marakeškog sporazuma

Sveta Stolica se nada uspjehu Marakeškog sporazuma

958
0

Unatoč činjenici da mnoge države, uključujući Austriju, Australiju, Mađarsku, Izrael, Italiju, Poljsku te Sjedinjene Američke Države neće potpisati Global Compact, odnosno novi Marakeški sporazum o sigurnim, urednim i regularnim migracijama, Sveta Stolica se još uvijek nada da će konferencija biti uspješna.

Jedan od ključnih partnera u izradi sporazuma je Vatikanski odjel za migrante i izbjeglice u Dikasteriju za promicanje integralnog ljudskog razvoja, otac Michael Czerny SJ, podtajnik Odjela za migrante i izbjeglice, razgovarao je s Vatican News o ulozi Vatikana i nj stajalištu o ovom globalnom sporazumu.

Sveta Stolica je u potpunosti sudjelovala u procesu konzultacija i pregovora, tako da će sudjelovati na konferenciji“, rekao je otac Czerny, potvrđujući vatikansku podršku sporazumu.

Govorio je o stavu pape Franje, pojasnivši kako svima “preporučuje provedbu četiri riječi: dobrodošlicu, zaštitu, promicanje i integraciju”. “Jer”, istaknuo je otac Czerny, “zaštita nije nešto što je izmislio Global Compact. Zaštita je nešto što zaslužujemo jer smo ljudska bića. To je ono što znači imati ljudsko dostojanstvo, imati ljudska prava. Biti zaštićen.”

Otac Czerny je nastavio rekavši kako treba slaviti ono što je do sada postignuto te da će ova dva dana u Marakešu biti “slavlje postignuća i ohrabrenja”. “Ali”, nastavlja,”naš odgovor i briga će biti upravo implementacija: kako preuzeti Global Compact s police i dati mu život u stvarnosti?

“Način da to učinimo”, objasnio je, “je pronaći konkretne načine u tisućama različitih situacija s kojima se suočavamo, s kojima se susreću ranjivi ljudi. Kako ih možemo doista dočekati? Razmislite o tome što znači biti ranjiv, kada ste u bijegu, kada je ponestalo nade, i biti primljen s dobrodošlicom.”

Otac Czerny je dodao da Vatikan, koji nije “izravno uključen u politička pitanja ili međunarodne pregovore”, ipak “sudjeluje u poticanju i motiviranju te vođenju Božjeg naroda i svih ljudi dobre volje kako bi mogli odgovoriti” na potrebe onih kojima je zaštita najviše potrebna.