Naslovnica Svijet Sveta Stolica zatražila od kineskih biskupa da odstupe i naprave mjesta za...

Sveta Stolica zatražila od kineskih biskupa da odstupe i naprave mjesta za biskupe koje podupire režim

1101
0

Prema pouzdanim izvorima, Sveta Stolica je zatražila od dvojice kineskih biskupa da odstupe sa svog položaja kako bi napravili mjesta za nevaljano zaređene kineske kolege koji uživaju potporu komunističke vlasti.

Vatikansko izaslanstvo zatražilo je od biskupa Petera Zhuanga iz Shantoa i biskupa Jospeha Guo Xijina iz Mindonga (na slici gore) da odu u mirovinu ili se “dobrovoljno” povuku sa svoje pozicije kako bi se ubrzali bolji odnosi s kineskom vladom.

Asia News, medijska kuća pod upravljanjem Papinskoga instituta za vanjske misije, prenosi da je 88-godišnji biskup Zhuang primio pismo od 26. listopada, u kojem se od njega traži da podnese ostavku kako bi napravio mjesta za biskupa Huang Bingzhangu kojeg podupire režim.

Biskup Huang je ekskomuniciran 2011. godine- nakon što je posvećen za biskupa bez odobrenja Vatikana. On je također član Nacionalnog narodnog kongresa, odnosno kineskog ‘parlamenta’.

Podzemni svećenici u Mindongu osjećaju se izdano zbog ove odluke Svete Stolice.

“Naravno, teško je prihvatiti, ali imamo li pravo suprotstaviti se Vatikanu?” pitaju se.

Da podsjetimo, katolički misionari stigli su u Kinu u 17. stoljeću, i mogli su otvoreno djelovati sve do uspostave komunističke diktature Mao Zedonga 1949. godine. Kao dio čišćenja zemlje od stranih utjecaja i suparnika za vlast, Mao je zabranio sve kršćanske misionare.

Osim lova na misionare, zahtijevao je da se svi kršćani formiraju u skupine koje bi bile pod kontrolom Komunističke partije. Za katolike je to značilo zatvor ili smrt- ili pak odcjepljenje od Vatikana. Oni koji su bili voljni sklopiti sporazum s komunistima formirali su svoju separatističku Crkvu, a njezine biskupi i župnike birala je Kineska komunistička partija.

Ne bi nas trebalo iznenaditi što su jedini katolici s nekakvom vjerodostojnošću u Kini oni koji su se suprotstavili i organizirali u tzv.”podzemnu crkvu” pod vodstvom svećenika i biskupa koji su očuvali tajne veze s Rimom. Međutim, tisuće njih je otkriveno i poslano u zatvor, mučeno ili ubijeno. Ista sudbina je zadesila i milijune vjernih protestantskih kršćana koji se također još uvijek sastaju u ilegalnim crkvama diljem Kine. Njihovo odbijanje suradnje s tim korumpiranim, zlim režimom je gorljivo svjedočenje vjere. Rast kineske Crkve je impresivan, a gotovo sve se odvija među onima koji se odupiru vladi.

Kardinal Joseph Zen, najviši kineski crkveni dužnosnik ipak je pozvao Svetu Stolicu da u zadnji čas odstupi od pripremljenog sporazuma s Kinom. To bi zapravo značilo Vatikansko prihvaćanje državnog kontroliranja Crkve u Kini.

U intervju za Wall Street Journal, kardinal Zen naziva plan “neprihvatljivim” i “predajom”. U jednom od svojih ranijih intervjua, kardinal je upozorio na posljedice: ne samo da će to našteti vjerodostojnosti Crkve, nego ‘ako Kineske vlasti mogu birati biskupe i druge vlade bi to mogle očekivati’.

Kardinal Zen također je rekao vjernicima da bi -ako podzemnu Crkvu na njihovom području zamijeni CCPA (ona pod kontrolom komunističke vlasti), trebali ostati doma i moliti kod kuće. Također ih je upozorio na iskušenja raskola, rekavši da čak i ako Papa potpiše sporazum, ne bi se trebali buniti protiv njega.

Izvor