Naslovnica Crkva Sveti Stjepan je uzor svima onima koji žele služiti u novoj evangelizaciji

Sveti Stjepan je uzor svima onima koji žele služiti u novoj evangelizaciji

379
0

Benedikt XVI.: Sveti Stjepan je uzor svima onima koji žele služiti u novoj evangelizaciji

Draga braćo i sestre,

svake godine, dan nakon Gospodinova rođenja, liturgija pred nas donosi slavlje blagdana svetog Stjepana, đakona i prvomučenika. Knjiga Djela apostolskih predastavlja nam ga kao čovjeka puna milosti i Duha Svetoga (usp. Dj 6,8-10; 7,55); u njemu se u potpunosti ostvarilo Isusovo obećanje što ga donosi današnji evanđeoski tekst, a to je da vjernici, kad budu pozvani da u teškim i opasnim okolnostima daju svjedočanstvo, neće biti napušteni i bez obrane: Duh Božji govorit će u njima (usp. Mt 10,20).

Đakon Stjepan doista je djelovao, govorio i umro pokrenut Duhom Svetim, svjedočeći Kristovu ljubav do najviše žrtve. Ovaj prvi mučenik opisan je, u svojoj patnji, kao savršen nasljedovatelj Krista, čija se muka ovdje ponavlja do u pojedinosti.

Život svetog Stjepana u potpunosti je oblikovan od Boga, učinjen sličan Kristu; u konačnom trenutku smrti, na koljenima, Stjepan preuzima Kristovu molitvu s križa, predajući se Gospodinu (usp. Dj 7,59) te opraštajući svojim neprijateljima: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh” (7,60). Pun Duha Svetoga, dok mu se oči gase, on pogled usmjerava na Isusa koji “stoji zdesna Bogu” (7,55), Gospodina svega svijeta koji ga privlači sebi.

Na dan svetoga Stjepana, i mi smo pozvani usmjeriti pogled na Sina Božjega, kojega u radosnom ozračju Božića promatramo u otajstvu njegova utjelovljenja.

Krštenjem i krizmom, dragocjenim darom vjere hranjene sakramentima Crkve, osobito euharistijom, Isus Krist nas je vezao uza se i želi i dalje, djelovanjem Duha Svetoga, na nama nastaviti svoje djelo spasenja koje sve otkupljuje, vrednuje, podiže i privodi dovršenju.

Dozvoliti da nas Krist privuče, kao što je to učinio svetom Stjepanu, znači otvoriti svoj život svjetlu koje ga proziva, usmjerava i čini da pođe putem dobra, putem čovjeka po naumu Božje ljubavi.

Na koncu, sveti Stjepan je uzor svima onima koji žele služiti u novoj evangelizaciji. On pokazuje da novost navještaja nije u uporabi originalnih metoda i tehnika, koje zasigurno mogu koristiti, nego ispunjenosti Duhom Svetim i prepuštanju njegovu vodstvu.

Novost navještaja u dubini je uranjanja u otajstvo Krista, prihvaćanja njegove riječi i njegove prisutnosti u euharistiji, tako da on sam, živi Isus, može progovoriti i djelovati u svome poslaniku.

U biti, evangelizator postaje sposoban učinkovito donijeti Krista drugima kad živi od Krista, kad se novost evanđelja očituje u njegovu vlastitu životu.

Molimo Djevicu Mariju, da Crkva, u ovoj Godini vjere, bude obogaćena mnoštvom muškaraca i žena koji će, poput svetoga Stjepana, znati pružiti uvjereno i odvažno svjedočanstvo Gospodina Isusa. (IKA)

Papa Benedikt XVI. na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca 2012.