Naslovnica Vatikan Svrstavanje biskupa pred sinodu?

Svrstavanje biskupa pred sinodu?

1686
0

Jučer je Crkva slavila spomendan Mučeništva svetoga Ivana Krstitelja kojega je dao pogubiti kralj Herod. Zbog čega je kralj naredio da se odrubi glavu mučeniku i preda Herodijadi na pladnju? Ukratko zato što je Ivan govorio Herodu da „ne smije imati ženu brata svoga“ ili drugim riječima, da se ne upušta u nepravilnu bračnu situaciju.

Usporedimo čin Ivana Krstitelja sa riječima glavnog tajnika Talijanske biskupske konferencije monsinjora Nunzia Galantina iznesenih u srijedu:

– “Crkva mora učiniti da se svatko u njoj osjeća kao kod kuće, uključujući i ′nekonvencionalne parove′“.
– “Parovi u nepravilnim bračnim situacijama također su kršćani, ali se na njih ponekad gleda s predrasudama“. “Teret isključenosti iz sakramenata je neopravdana cijena koju plaćaju, a uz to je i de facto diskriminacija“, objasnio je prelat.

U ovih mjesec dana, koliko je ostalo do Sinode o obitelji gdje će se, između ostalog, zasigurno raspravljati o primanju sakramenta pričesti za rastavljene i ponovno vjenčane vjernike, vjerojatno ćemo imati prilike u medijima čitati o različitim mišljenjima na tu temu, i to od najviše rangiranih dužnosnika u Crkvi. Čini se kako će se na Sinodi suočiti dvije suprotne strane, a u današnje doba Interneta i društvenih mreža, informacije o događajima prije, za i poslije sinode će biti dostupne javnosti kao nikad prije. Svaki ‘vatikanista’ će imati svog doušnika u sinodi pa je za pretpostaviti kako ćemo biti dobro obaviješteni o svim događanjima.

712lpuKFawL

U međuvremenu biskupi i kardinali se još uvijek pripremaju, a tzv. konzervativni tabor je nedavno objavio i knjigu na temu braka i pričesti u Katoličkoj crkvi pod nazivom, na engleskom Remaining in the Truth of Christ, a autori su kardinali Walter Brandmüller, Raymond Leo Burke, Carlo Caffarra, Velasio De Paolis, C.S., i prefekt za Kongregaciju nauka vjere Gerhard Ludwig Müller. Jaka imena, nema sumnje.

Podsjetio bih samo da bez obzira na rasprave na samoj Sinodi, papa Franjo će donijeti svoj osobni zaključak koji i ne mora biti u skladu sa većinskim mišljenjem biskupa na sinodu.