Naslovnica Vatikan Tajne iz konklava i izopćeni kardinali?

Tajne iz konklava i izopćeni kardinali?

1508
0

Časopis America objavio je članak o konklavi iz 2013. godine. Članak, odnosno odlomak iz nadolazeće knjige Gerarda O’Connella The Election of Pope Francis, sadrži precizan prikaz glasovanja kardinala.

Nitko ne sumnja u vjerodostojnost O’Connellovog prikaza glasovanja. Međutim, konklava bi trebala biti povjerljiva, a svaki kardinal polaže prisegu da će postupak biti tajan. Ipak, u roku od nekoliko tjedana nakon svake konklave, novinari imaju barem grubu predodžbu o tome kako se glasovalo. O’Connellova priča je izvanredna upravo zbog ovih detalja.

Kako je ovo moguće? Tijekom konklave jedini prisutni – kardinali i vrlo mali broj drugih dužnosnika – moraju položiti prisegu čuvanja tajne o podatcima s kojima su upoznati. Prisega, koju je 2012. godine predstavio papa Benedikt XVI. vrlo je jasna.

Osim kardinala izbornika u konklave se pozivaju još neke osobe radi potrebe izbornika ili radi službi povezanih s izborom. U konklave ulaze: tajnik Kardinalskog zbora, ravnatelj Papinskih bogoslužnih slavlja, dvojica ceremonijara, dvojica redovnika članova papinske sakristije i klerik pomoćnik kardinala Dekana. Sve osobe koje ulaze u konklave obavezne su na strogo čuvanje tajne o svemu što su na bilo koji način od bilo koga saznale o izboru ili davanju glasova kod izbora.

Stoga, prije početka izbornih radnji, svi koji sudjeluju u konklavama dužni su položiti prisegu, svjesni da je u slučaju njezinog kršenja predviđena kazna izopćenja unaprijed izrečena pridržana Apostolskoj Stolici. Prisega se polaže polaganjem ruke na Evanđelje riječima: „Tako mi Bog pomogao i ova sveta evanđelja koja svojom rukom dotičem“. Izvor

Ako su O’Connellove informacije točne – a nitko ih nije demantirao – nezaobilazni su neki alarmantni zaključci:

– Barem jedan kardinal prekršio je svoju prisegu.
– Taj kardinal ili kardinali su kažnjeni latae sententiae (automatskom) ekskomunikacijom iz Crkve.
– Izopćeni kardinal (ili kardinali) zna da je ekskomuniciran, jer je bio “potpuno svjestan” kazne.
– Ostali kardinali znaju da je netko u njihovoj sredini prekršio prisegu i da je sada ekskomuniciran – i stoga je, iz najmanje dva razloga, u opasnosti od vječnog prokletstva. Ali nismo čuli nikakvu razočaranost ovim postupkom ili poziv na pokajanje.

Ovo je sablazan. I ne pomaže što se ponavlja nakon svake konklave. Ako neki kardinali krše svoju svetu prisegu, a drugi kardinali tiho prihvaćaju takvo kršenje kao da se radi o rutinskoj stvari, kako mogu očekivati povjerenje vjernika?

PS: U koliko vas zanima, evo rezultata nakon prvog glasovanja 2013.:

Scola 30
Bergoglio 26
Ouellet 22
O’Malley 10
Scherer 4

Osim tih predvodnika, pet kardinala dobilo je po dva glasa: Christoph Schönborn, Peter Turkson, George Pell, Laurent Monswengo Pasinya i Timothy Dolan.

Još 13 kardinala dobilo je po jedan glas: Audrys Backis, Rodscar Rodríguez Maradiaga, Ennio Antonelli, Carlo Caffarra, André Vingt-Trois, Gracias, Thomas Collins, Luis Antonio Tagle, Leonardo Sandri, Robert Sarah, Mauro Piacenza, Gianfranco Ravasi i “Broglio” (što je očito pogrešno napisano ime Bergoglio).

Izvor