Naslovnica Politika TAKTIKA ODUGOVLAČENJA

TAKTIKA ODUGOVLAČENJA

420
0

Više nema dvojbe da Vlada svom silom želi spriječiti referendum kojim se traži da Ustav definira brak kao zajednicu žene i muškarca. Taktike variraju a jedino je zasada sigurno kako će se ovo pitanje odugovlačiti sve dok spas za Vladu ne dođe iz neke presude unutar Europske unije. U međuvremenu, barem se u Saboru raspravlja o tome a tu se, kako znamo, mogu čuti svakakve gluposti. Evo kako je Jutarnji List prenio današnja zbivanje s nekim mojim komentarima:
Inicijatori su u lipnju Saboru predali gotovo 750 tisuća potpisa građana koji traže da se brak Ustavom definira isključivo kao životna zajednica muškarca i žene
ZAGREB – Iako je saborski Odbor za Ustav jednoglasno danas usvojio zaključak kojim traži od Vlade provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa koje je inicijativa ‘U ime obitelji’ prikupila za raspisivanje referenduma o braku, pojavile su se nove dvojbe oko tog referenduma. Odbor je naime, od organizatora refereduma zatražio da se očituju što je točno pisalo u tekstu referendumskog pitanja. kao da im to nije jasno
Građani su naime, potpise davali na pitanje ‘Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?’, a u zahtjevu koji su uputili u Sabor pojavljuje se i novi odlomak. U njemu se navodi „predlaže se da neposrednom voljom naroda izglasana odredba u Ustavu da je brak životna zajednica žene i muškarca bude uglavljena u članak 62. stavak 2. Ustava“.
Odbor je stoga zatražio od organizatora da se očituju je li konkretni članak Ustava, u kojem bi trebala stajati definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca, bio predmet prikupljanja potpisa građana, a ako nije, kada je pridodan tekstu referendumskog pitanja.
– Je li to bilo ponuđeno kao opcija dok se potpisivao zahtjev za referendumom? Tražit ćemo da se organizator očituje kada je to ubačeno. Ako je to učinjeno naknadno onda je sporno – objasnio je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin. Ma jel to gosp. Grbina želi reći kako su valjda neki potpisali za jedno pitanje na referendumu a sad ispada nešto sasvim drugo? Ako je to tako onda vjerovatno ni za jedno pitanje nema dovoljan broj potpisa registriranih birača za održavanje referenduma što znači da inicijativa propada.
Iako 750 tisuća potpisa ide na na provjeru Vlada odnosno nadležna ministarstva nemaju rok u kojem to moraju provesti. Vladajući naime, nisu podržali zahtjev HDZ-ovca Vladimira Šeksa da se Vladi odredi rok do 15. rujna. Zvuči fer, ako su ovi mogli prikupiti potpise u 15 dana kako ovi (koji su plaćeni za to) ne bi mogli to učiniti u roku, ne znam, 100 dana. Ali je i jučerašnja rasprava iskorištena kako bi se upozorilo na nužne promjene Zakona o referendumu kojima bi se otklonile sve nejasnoće. Zastupnici vladajuće većine ali i dio stručnjaka koji su oni tvrdi kako bi definiranje braka kao zajednice muškarca i žene Ustavom bilo diskriminirajuće za jednu manjinu ali i necivilizacijski. Ovo znači da je današnji Obiteljski zakon diskriminirajući i necivilizacijski pa ga valjda moramo mijenjati.
– Građani su izjednačeni po spolu i ne može im se braniti da se izjednače i po spolnoj orjentaciji. Bilo bi necivilizacijski to im zabraniti – rekao je SDP-ovac Nenad Stazić. Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović kazala je pak, da je Vladi u sadašnjem trenutku preči posao baviti se “želucima ljudi, od toga da se bavi stražnjim dijelom ljudskog tijela”. Svima bi bilo bolje da je završila u Europskom parlamentu.
I SDSS-ovac Milorad Pupovac smatra kako bi definiranje braka kao zajednice muškarca i žene mnoge ljude dovelo u poziciju da su diskriminirani. Napominje da Sabor ne može biti protiv referenduma ako se pokaže da su potpisi vjerodostojni i ako je referendumsko pitanje ustavno. Koju to manjinu gosp. Pupovac zastupa?
– No, time riskiramo da preko jedne inicijative dovedemo u pitanje sekularnost Ustava i države. Nitko nije protiv toga da se poštuje tradicija, ali to treba ostvariti pojedinac – kazao je Pupovac. Niti za profesora Nenada Zakošeka nema nikakve dvojbe kako bi unošenje definicije braka u Ustav bilo – unošenje svjeotonazorske materije. ???
– A to se nije htjelo jer Ustav propisuje da je obitelj pod posebnom zaštitom, a ne brak – rekao je. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je da bi definiranje braka u Ustavu dovelo do kršenja ljudskih prava.
– Zato jer bi sva prava koja proizlaze iz braka trebala biti priznata svima u Hrvatskoj bez obzora na spolnu orjentaciju – poručila je.
Kao što možete vidjeti Jutarnji je (kao i obično) našao za shodno da komentira samo jednu stranu ovog slučaja!!!