Naslovnica Izdvojeno Talijanski biskup sukobio se sa lokalnim masonima

Talijanski biskup sukobio se sa lokalnim masonima

740
0

Lokalni slobodni zidari u nadbiskupiji Chieti-Vasto ostali su ogorčeni nakon što je nadbiskup Bruno Forte podsjetio nadbiskupiju na strogu zabranu Katoličke Crkve u sudjelovanju u masonskim aktivnostima.

Forte je 7. veljače izdao pismo svojoj nadbiskupiji u kojem je predstavio dokument Kongregacije za nauk vjere iz 1983. o masoneriji.

Forte je izjavio da:

“osuda slobodnog zidarstva ostaje nepromijenjena; a drugo, katolici koji pripadaju loži su u stanju teškog grijeha i ne mogu se pričestiti; te treće, iznimke nisu dopuštene.”

Njegovo je pismo potaknuto obnovljenim javnim aktivnostima koje su organizirali masoni lože Suvereni arapski feniks u Forteovoj nadbiskupiji, uključujući konferenciju u hotelu Iacone na temu “Francesco d’Assisi: misticizam ili ezoterizam?”

Mnogi mještani prosvjedovali su protiv konferencije, nazivajući masone “apsolutnim zlom”. Visoki meštar Ginevra Di Nicola izjavio je da prosvjedi predstavljaju “društvenu mržnju”. Di Nicola je dodao da će Masoni “pozvati Brunu Fortea na naš sljedeći sastanak.”

Nekoliko dana kasnije, Forte – koji vodi nadbiskupiju od 2004. – objavio je svoje pismo koje se uglavnom sastojalo od teksta dokumenta Kongregacije za nauk vjere iz 1983. godine. Taj tekst – koji je potpisao tadašnji kardinal Joseph Ratzinger i odobrio papa Ivan Pavao II – glasi:

Dakle, negativan sud Crkve o masonskim udrugama ostaje nepromijenjen, budući da su se njihova načela oduvijek smatrala nepomirljivima s crkvenim naukom pa je stoga članstvo u njima i dalje zabranjeno. Vjernici koji pripadaju masonskim udrugama nalaze se u stanju teškog grijeha i ne mogu pristupiti svetoj pričesti.

Presuda Kong. za nauk vjere nadalje dodaje da lokalni biskupi ne mogu izdavati dokumente koji se na neki način razlikuju od čvrstog stava kongregacije o odnosu Katoličke Crkve prema masoneriji. “Nije na lokalnim crkvenim vlastima da se izjašnjavaju o prirodi masonskih udruga s prosudbom koja implicira odstupanje od gore navedenog, a to je u skladu s Deklaracijom ove Svete kongregacije od 17. veljače 1981.”

Kao odgovor, masonska je loža izjavila da će se obratiti papi Franji da posreduje u njihovu korist protiv Fortea. “Obratit ćemo se papi Franji da zatražimo njegovu brzu i proaktivnu intervenciju u ovoj oštroj kritiki, koja šteti našoj časti i, sve u svemu, prijeti našoj sigurnosti“, rekao je Di Nicola za lokalne vijesti.

Mason je također izravno citirao encikliku pape Franje Fratelli Tutti iz 2020., citirajući paragraf 46: “trebali bi prepoznati da se destruktivni oblici fanatizma ponekad nalaze među religioznim vjernicima, uključujući kršćane; koji mogu sudjelovati u mrežama verbalnog nasilje.”

Izvor