Naslovnica Crkva Talijanski kardinal stao u obranu ‘dubia’

Talijanski kardinal stao u obranu ‘dubia’

1064
0

U novom intervjuu, talijanski kardinal Renato Raffaele Martino je branio ”dubia” četvorice kolega kardinala, poslanih papa Franji, gdje se traži objašnjenje o tome je li apostolska pobudnica Amoris Laetitia usklađena s katoličkim moralnim naukom.

Govoreći za La Fede Quotidiana, kardinal Martino, bivši voditelj Papinskog vijeća za pravdu i mir, rekao je kako ne vidi ništa loše u postavljenja dubia i da je “legitimno” tražiti od pape odgovore na ovu vrstu pitanja.

Ja u ovome ne vidim ništa loše. Legitimno je u smislu doktrine obratiti se papi i izraziti svoje mišljenje – a također bi bilo pravedno da on odgovori“, istaknuo je Martino.

Kardinal Martino je također branio nepromjenjivu narav doktrine o nerazrješivosti braka, objasnivši: “Nauk se nije mijenjao i ne može se promijeniti. Sakrament ženidbe je nerazrješiv.” Dodao je da kohabitacija i rastava te ponovna ženidba nisu isto što i sakramentalni brak.

Nadalje, “‘slučaj po slučaj’ – pristup koje se spominje u Amoris Laetitia može dovesti do sumnjivih tumačenja“, rekao je Martino.

Neke biskupije su prihvatile slučaj po slučaj-pristup koji kontroverzni papinski dokument naizgled odobrava u fusnoti 351. Takav pristup omogućuje onima koji žive u, kako Crkva uči, objektivno grešnom stanju, primanje sakramenata – bez čvrste odluke za promjenom ili želje da isprave i prestanu s grešnim ponašanjem.

Druge biskupije su objavile smjernice za provedbu Amoris Laetitia po kojima se ipak potvrđuje crkveno učenje o braku, savjesti, bludnosti, preljubu i pričesti.

Izvor