Naslovnica Svijet Teologija oslobođenja je mrtva?

Teologija oslobođenja je mrtva?

940
0

U Rimu je prošli tjedan predsjednik latinoameričkog Biskupskog vijeća na konferenciji za novinare izjavio da je Crkva u regiji, na sreću, nadišla teologiju oslobođenja.

Relevantni zagovaratelji teologije oslobođenja su vrlo stari, a teologija oslobođenje kao takva, kao izraz onoga što je tada predstavljala, vrlo je arhaična, ako nije već i mrtva“, rekao je to nadbiskup Carlos Aguiar Retes iz Tlalnepantlia (Meksiko) u uredu Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku.

Bilo je nastojanja nekih teologa oslobođenja da razjasne svoju teologiju“, rekao je nadbiskup “No, to je bilo tijekom 1970-ih i 80-ih, a danas, hvala Bogu, imamo puno mudrije teološko promišljanje koje ne zanemaruje nužno, sveobuhvatno oslobođenje čovjeka.

Danas se ne radi o klasnoj borbi kao sukobu između bogatih i siromašnih; jer kao što znamo, za Crkvu, to nije put do društvenog oslobođenja.

Nadbiskup Aguiar je objasnio kako se teologija oslobođenja “gradila na sociološkim temeljima koji nisu u skladu s teološkim temeljima“, pa shodno tome “to je mjesto gdje se raspala“.

Istinito oslobođenje, rekao je, “je pokazivanje milosrdnog lica Boga Oca, nježnosti Božje među nama“; to jača ljudsko stanje, obitelj kao mjesto gdje osoba sazrijeva i odgaja se i priprema buduće generacije kako bi postali lideri u svim područjima društva, “bilo socijalni, ekonomski ili politički.”

Taj zadatak, smatra nadbiskup Aguiar, opisan je u papa Franjinom Evangelii Gaudium-u.

(Izvor: www.ncregister.com)