Naslovnica Crkva Terra Australis – katedrala sv. Patrika

Terra Australis – katedrala sv. Patrika

2254
0

Kako se boravak u Australiji polako približava kraju, odlučio sam posvetiti kratki post znamenitoj katedrali svetog Patrika u Melbourneu, monumentalnoj zgradi, čak i za australske prilike, i ponosu Irskih imigranata koji su u velikom valu sredinom devetnaestog stoljeća naseljavali južni kontinent. Katedrala, posvećena 1897.-e godine, bila je, uz istoimenu katedralu u New Yorku, najveća crkva na svijetu izgrađena u devetnaestom stoljeću.

8533

Posebna zanimljivost vezana uz ovu katedralu i za povijest crkve u Australiji je život i djelo nadbiskupa Daniela Mannixa, koji je punih 46 godina, od 1917. do 1963., držao biskupsku stolicu u Melbourneu i imao veliki utjecaj na razvoj ne samo Crkve nego i društva u ovom gradu.

S druge strane, Mannix vjerojatno nije baš bio po volji političke elite u Australiji, pa danas, pomalo s čuđenjem primjećujem da ni jedna ulica ni državna institucija, bila kakvog oblika, ne nosi njegovo ime.

2014-01-22 18.17.13

Hrvatima koji posjećuju katedralu svakako će biti zanimljiv spomenik blaženog kardinala  Alojzija Stepinca koji je smješten u vanjskom dvorištu crkve, u društvo Mannixa, svetog Franje i sveta Katarine Sienske. Zasigurno jedan veliki dar nadbiskupije svim Hrvatima za njihov doprinos Katoličkoj Crkvi u Australiji.

2014-01-22 18.07.15

Večernju misu u srijedu smo supruga i ja također iskoristili kako bi se pozdravili s vlč. Glenom Tattersallom, sveprisutnim svećenikom iz zajednice bl. John Henry Newmana, koji služi latinsku misu u katedrali jedanput tjedno. Iako se misa održava u kapeli uz glavno svetište katedrale, ipak je, simbolično gledano, vrlo važna za zajednicu jer pokazuje koliko je biskupiji stalo do promoviranja vrijednosti mise u ‘izvanrednoj formi’. Zanimljivo je i to da je slavljenje latinske mise u katedrali otvoreno svim svećenicima biskupije koji, nakon vježbe, imaju i mjesto za formalnu ‘praksu’ prije negoli se odluče uvesti je u svoje župe.