Naslovnica Crkva Tijelo Isusovo za sve, bez rasuđivanja

Tijelo Isusovo za sve, bez rasuđivanja

1401
0
Neki svećenici danas tretiraju Svetu Euharistiju s potpunim prezirom. Oni vide misu kao veselu gozbu na kojoj svi- i kršćani koji su vjerni Isusovom nauku, i rastavljeni i ponovno vjenčani, muškarci i žene u situaciji preljuba te nekršteni turisti koji sudjeluju u euharistijskim slavljima na velikim anonimnim manifestacijama- svi mogu imati pristup Tijelu i Krvi Kristovoj, bez razlike.
Crkva hitno mora ispitati crkvenu i pastoralnu primjerenost tih ogromnih euharistijskih slavlja sastavljenih od nekoliko tisuća sudionika. U ovome postoji velika opasnost od pretvaranja Euharistije, “velikog otajstva vjere”, u vulgarno slavlje gdje se oskvrnjuje Tijelo i Dragocjena Krv Kristova. Svećenici koji dijele svetu pričest ne poznavajući nikoga, ta svima dijele Tijelo Isusovo, bez raspoznavanja kršćana i nekršćana, sudjeluju u profanaciji Svete Euharistijske Žrtve. Oni koji vrše vlast u Crkvi griješe, kroz oblik dobrovoljnog sudioništva, dopuštajući svetogrđe i oskvrnjenje Tijela Kristova do kojeg dolazi u tim divovskim i smiješnim samopromocijama, gdje se teško može opaziti da se “navješćuje smrt Gospodnju dok on ne dođe“(1 Kor 11, 25).
Svećenici nevjerni prema “spomenu” na Isusa inzistiraju na svečanom aspektu i bratskoj dimenziji mise umjesto na krvnoj žrtvi Krista na križu. Važnost unutarnje raspoloživosti i potreba pomirenja s Bogom, koji nam dopušta pročišćenje u sakramentu ispovijedi, više nisu u modi ovih dana.
Sve više i više, potiskujemo i gubimo iz vida upozorenje svetog Pavla Korinćanima:
Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, navješćujete smrt Gospodnju dok on ne dođe. Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije ako ne razlikuje presudu tijelo jede i pije na sebe. To je razlog zašto mnogi od vas su slabi i bolesni “(1Kor 11, 27-30).

kardinal Robert Sarah, Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata

Izvor