Naslovnica Društvo Tko će odlučiti ima li novorođenče pravo na život?- UPDATE

Tko će odlučiti ima li novorođenče pravo na život?- UPDATE

1897
0

Dok su u utorak u Europskom parlamentu pljeskali papi Franji na njegov spomen djece “ubijene još prije nego što su rođena” kao žrtve naše kulture “odbacivanja”, Europski sud za ljudska prava je izjavio kako je reguliranje liječenja novorođenčadi- preživjele nakon neuspjelog pokušaja pobačaja u visokom stadiju trudnoće- izvan njihove nadležnosti!

Prema časopisu British Journal of Obstetrics i Gynaecology, 10 posto djece preživi pokušaj pobačaja.

Svake godine u Europi, djeca se rađaju živa u vrijeme postupka pobačaja koji se vrši nakon 20. tjedna trudnoće. Ona su, najčešće, ostavljena da umru, bez odgovarajuće skrbi, boreći se za zrak, ponekad i po nekoliko sati, ili su ubijena smrtonosnom injekcijom ili gušenjem, a zatim bačena skupa s organskim otpadom“, izjavio je Gregor Puppinck, direktor Europskog centra za zakon i pravdu.

Ostaviti novorođenčad da umru bez liječenja, ili ih ubiti, jednostavno zato što nisu željena, je nehumano“, naglasio je Puppinck.

U srpnju prošle godine, Odbor ministara Vijeća Europe, koji okuplja vlade 47 zemalja članica, nije uspio postići dogovor o mjerama koje treba poduzeti kako bi se zajamčilo da “fetusi koji su preživjeli pobačaj ne budu lišeni prava na liječenja te da imaju prava kao i svaka druga ljudska osoba koja je rođena živa – u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima“.

Puppinck je također naglasio da “neke vlade, u strahu da se uopće potegne pitanje kasnog pobačaja, odbijaju javno priznati da ta novorođenčad imaju ikakva prava“.

Zahtjev za sastanak s Visokim povjerenikom za ljudska prava je odbijen, jer Visoki povjerenik smatra da njegov mandat ne pokriva ta pitanja.”

Ovakav stav je u suprotnosti s činjenicom da je isti Visoki povjerenik, 15. siječnja, iznio javni stav protiv spolno selektivnog pobačaja, tražeći za to kaznenu zabranu“, tvrdi Puppinck.

Zbog nemogućnosti održavanja sastanka s Visokim povjerenikom za ljudska prava Vijeća Europe, nevladine udruge su najavile peticiju kako bi se ovo pitanje iznijelo pred Parlament u Strasbourgu.

 PETICIJU MOŽETE POTPISATI OVDJE:

IzvorHome