Naslovnica Vatikan Tko je novi prefekt Kongregacije za bogoštovlje?

Tko je novi prefekt Kongregacije za bogoštovlje?

1172
0

Kardinal Robert Sarah iz Gvineje je novi prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, jedan od afričkih biskupa koji se istaknuo među konzervativnim glasovima na nedavnoj izvanrednoj Sinodi biskupa.

Do sada je kardinal Sarah služio kao predsjednik Papinskog vijeća Cor Unum, te će preuzeti dužnost pročelnika kongregacije čije su redove prilično izmijenili otkad je prethodni prefekt, kardinal Antonio Canizares Llovera (poznat u Kuriji kao Mali Ratzinger), imenovan za nadbiskupa Valencije još 28. kolovoza.

Vlč. Anthony Ward i mons. Miguel Anguel Ferrer, dva podtajnika Kongregacije, smijenjeni su 5. studenog, a zamijenjeni su sa vlč.Corradom Maggioniem, koji je unaprijeđen na mjesto ‘jedinstvenog podtajnika’ 13. studenog.

Ovaj krug imenovanja dolazi kao iznenađenje, jer je vlč. Ward bio cijenjen zbog svog djelovanja u engleskom odjelu više od 15 godina. Također, mons. Ferrer je bio osobni izbor kardinala Canizaresa, s kojim je dijelio određenu osjetljivost za tradicionalnu latinsku misu.

Mons. Maggioni, s druge strane, je učenik nadbiskupa Piera Marinia, bivšeg papinskog voditelja liturgije za vrijeme Ivana Pavla II. i poznat po tome što je sklon inovativnim oblicama liturgijskog slavlja. Marini je neko vrijeme i sam bio kandidat za mjesto prefekta čega su se konzervativni dijelovi kurije zasigurno pribojavali.

Za razliku od njega,  kardinal Sarah je prošlog listopada sudjelovao na hodočašću ljubitelja izvanrednog oblika rimskog obreda poznatog kao Populus Summorum Pontificum. Zbog toga od njega nitko ne bi trebao očekivati liturgijske eksperimente, prema kojima je izrazio jasno nerazumijevanje i odbojnost.
Po svemu sudeći, s obzirom na svoje preference i iskustvo, kardinal Sarah je pozvan da uspostavi ravnotežu u Kongregaciji za bogoštovlje. U svom govoru na 50-u obljetnicu Drugog vatikanskog sabora kardinal Sarah je istaknuo:

“Duh Koncila se ponekad shvaća na pogrešan način, kao primjerice, kada se pokuša koristiti kriterije svijeta kako bi se uključilo u dijalog sa svijetom. Mislim osobito na liturgijska odstupanja, od smanjivanja uloge spasenja na svjetovni mesijanizam, na razumijevanje kršćanskog života kao neke vrste humanitarne predanosti- na temeljima društvenih akcija inspiriranih dijalektikom, gdje se time gubi izvornost kršćanske poruka. No, “otvaranje prema svijetu” ne znači ukidanje suprotnosti između Evanđelja i svijeta, niti ublažavanje kršćanske poruke. Zapravo je na nama da predstavimo našem svijetu poruku Evanđelja u svoj njegovoj čistoći. To je Krist, koji je Svjetlo svijeta, kao što Koncil potvrđuje.”

U jesen 2013. godine kardinal Sarah je nazočio sastanku Konferencije europskih biskupskih konferencija (COMECE), gdje je govorio o “odbacivanju vjere među kršćanima.” Na djelu je “humanizam bez Boga u kombinaciji s naglašenim subjektivizmom koji nameću nove ideologije putem medija i preko iznimno utjecajnih i financijski moćnih skupina koje- skrivajući se iza krinke međunarodne pomoći, također djeluju unutar Crkve i u našim dobrotvornim organizacijama,” rekao je kardinal. Kritika se odnosila, između ostalog, na političke planove međunarodnih organizacija.

U 2012. kardinal Sarah je upozorio da su čak i katoličke organizacije usvojile “sekularnu etiku.” Prema kardinalu, ta “sekularna etika”, koju zastupaju “neke međunarodne institucije” “silom je nametnuta kroz složene političke, pravne i kulturne mehanizme, kulturama i narodima diljem svijeta.” Kao rezultat takve politike širi se “negativan i destruktivan pogled na muškarca i ženu“. “Povijest Zapada pokazuje iznimnu povezanost između nevjere prema nauku Crkve s jedne strane, i gubitku vjere na drugoj strani“, rekao je kardinal Sarah u svom uvodnom govoru na Glavnoj skupštini Cor Unum, a Osservatore Romano smatra crnog afričkog kardinala snažnim braniteljem vrijednosti oko kojih nema pregovora, što uključuje i pravo na život i sakrament braka.

U intervjuu za Zenit na nedavno završenoj Biskupskoj sinodi o obitelji, kardinal Sarah je rekao kako pitanje pričesti za razvedene i ponovno vjenčane vjernike nije jedan od “pravih izazova za današnje obitelji“. “Kriza obitelji proizlazi iz relativističkog stajališta koje je promijenilo razumijevanje o braku i odnosu muža i žene“- rekao je kardinal. Dan ranije, u razgovoru s Catholic news agency, požalio se na pritisak međunarodnih organizacija koje povezuju pomoć Africi s uvođenjem rodne ideologije.

Izvori: catholic news agency, rorate caeli, eponymousflower