Naslovnica Crkva Tko sve predaje na Ljetnoj školi teologije Dubrovačke biskupije?

Tko sve predaje na Ljetnoj školi teologije Dubrovačke biskupije?

1828
0

Tina Beattie, profesorica Katoličkih studija Sveučilišta Roehampton u Londonu, došla je ovih dana u središte pozornosti hrvatske katoličke javnosti zbog svojih nekatoličkih stajališta, poput opravdavanja pobačaja u ranoj fazi i kontracepcije, zauzimanja za ozakonjenje istospolnih veza, za ređenje žena i drugo.

Zbog toga su njezina predavanja neki biskupi već zabranili u Velikoj Britaniji i SAD-u. I to ne bi bilo ništa sporno, da ovih dana nije dobila je mogućnost da svoje stavove, koji su u eklatantnom prijeporu sa službenim Učiteljstvom, prenosi mladim  teolozima na teološkoj školi u Dubrovniku. Dapače, to čini nakon što se domaća katolička javnost uspjela upoznati s time što su „feministička teologija“ i „rodna ideologija“.

Unatoč takvim shvaćanjima, neki u njoj vide vrhunsku teologinju, a propitivanje njezine usklađenosti s vjerom Crkve označavaju uskogrudnošću, površnošću, neznanjem i poticanjem na sablazan.

O njoj je Facebook-stranica Ljetne škole teologije Dubrovačke biskupije 9. lipnja 2019. u 11.02 objavila da je „jedna od najpoznatijih feminističkih teologinja današnjice i jedna je od predavačica na Ljetnoj školi teologije“, da bi četiri minute kasnije, 9. lipnja 2019. u 11.06, bio obrisan pridjev da je „feministička“ teologinja i namjesto toga predstavljena je kao jedna od najpoznatijih teologinja današnjice uopće.

Na portalu Vjera i djela su proučili njezine vlastite tekstove koji pokazuju što doista zastupa i što je izvor sablazni i smutnje, nakon što joj je na više mjesta u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama uskraćeno da nastupa u katoličkim prostorima. O čemu se radi pročitajte ovdje:

Zablude „katoličke“ teologinje Tine Beattie