Naslovnica Svijet Tolerancija na djelu

Tolerancija na djelu

1940
0

Neki dan smo pisali o tiraniji tolerancije, a danas vam donosimo i jedan primjer.

Već je poznato- ako se netko javno zalaže za crkveno učenje slijedi javni i medijski linč. Slično se događalo i kod nas u vrijeme bure oko zdravstvenog odgoja i referenduma o braku, ali kada je meta progona jedan biskup čija je uloga između ostalog promicanje crvenog učenja među svojom pastvom situacija je skoro pa apsurdna.

Nadbiskup San Francisca, Salvatore Cordileone, izdao je nedavno odrednice za sve katoličke škole u ovom gradu, da se drže katoličkog moralnog učenja. Dakle, da se u katoličkim školama naprosto poštuje službeno učenje Katoličke crkve, ništa više. Da učitelji i nastavnici u tim školama poštuju načela crkvenog učenja. Da se u školama ne promiče homoseksualnost, kontracepcija, pobačaj ili medicinsko izdvajanje embrija i ljudskih stanica. Dakle, nadbiskup je samo učinio nešto što svaka stranka, svaka organizacija, svako poduzeće čine: dao jasna pravila kojih se trebaju pridržavati svi članovi i radnici jedne (specifične) organizacije.

Ali to je izazvalo veliki otpor u javnosti protiv nadbiskupa i Crkve. Čak se uključio i lijevo-liberalni New York Times, koji je napisao, kako je to grozno, da u gradu kojem je najprije pokrenuta borba za prava homoseksualaca, jedan nadbiskup radi takvo što. Pojedini nastavnici i gay organizacije organizirali su prosvjede protiv nadbiskupa i predbacuju mu, da navodno želi otjerati mnoge dobre”kvalificirane nastavnike”, kao i homoseksualne nastavnike, čak su napravili usporedbu s rasističkim zakonima u SAD iz tridesetih godina. Oni su protiv nadbiskupa prosvjedovali pred Marijinom katedralom u San Franciscu i držali transparente na kojima su pisale one Franjine riječi “Tko sam ja da vam sudim?“.

Nadbiskup je javno odgovorio kako on nikoga ne progoni, već da se tu radi naprosto o poštivanju crkvenog učenja u katoličkim školama, i da te stvari, koje on zahtjeva nisu ništa novo, već stoje u Katoličkom katekizmu.

Nadbiskup Cordileone je već godinama predmet napada političara i gay udruga. Napadali su ga zbog protivljenja gay braku, kao i zbog toga što je u Washingtonu sudjelovao u “maršu za život“, prosvjednoj povorci protiv pobačaja. Lokalni političari San Francisca zahtijevaju od nadbiskupa, da povuče ove “diskriminirajuće odrednice” o ponašanju u katoličkim školama.

Dodajmo ovome i žalosnu činjenicu da je 3. ožujka  čak 355 nastavnika i osoblja iz četiri katolička biskupske škole (80 posto sveg osoblja!) potpisalo izjavu odnosno peticiju kojom odbacuje nadbiskupov prijedlog te traže od njega da preformulira neke svoje izjave. Neki sekularni mediji su ovu vijest nazvali očitim pokazateljem da se katoličanstvo mijenja.

Preveo i priredio: Eduardo P.