Naslovnica Crkva Tradicionalistička gunđanja, Luther i Pitagorin poučak

Tradicionalistička gunđanja, Luther i Pitagorin poučak

809
0

“Što se više Crkva zauzima za politiku i odvaja od stvarnosti Boga, milosti i grijeha, tim više izdajemo Evanđelje“, rekao je kardinal Walter Brandmüller, jedan od četvorice tzv. “dubia” kardinala.

Pozivajući se na nedavan intervju o Martinu Lutheru i 500. obljetnici Reformacije, kardinal Brandmüller, predsjednik emeritus Papinskog odbora za povijesne znanosti, primijetio je da visoki predstavnik njemačkog protestantizma, u govoru koji je trajao više od 20 minuta,  ni jednom riječju nije spomenuo Boga ili Isusa.  Dodao je da mu stvarno “digne živce” kada vidi da su politička pitanja stavljena ispred Boga u Katoličkoj Crkvi.

Kardinal Brandmüller dao je kratki intervjuu za talijansku medijsku kuću Il Giornale. Pitanja su se prvenstveno usredotočila na ono što neki percipiraju kao pokušaj rehabilitacija Luthera u Katoličkoj crkvi.

Nije na odmet reći da se i sam Brandmüller, još kao adoloscent, obratio na katoličanstvo.

Na pitanje je li pohvala talijanskog biskupa Nunzia Galantina, koji je pohvalio Lutherovu reformu kao “događaj Duha Svetoga” ipak bila “malo previše”, kardinal Brandmüller je rekao da se u kulturološkim katoličkim zemljama “Luther i Reformacija često smatraju nečim egzotičnim i stoga za neke – fascinantnim fenomenom.” Međutim, predložio je kako bi bilo bolje da se “prije nego što se izgovori [takvo mišljenje]- ipak malo više prouče stvari.

“Neslaganja između različitih oblika protestantizma– a ima ih mnogo – i katoličke vjere odnose se na same temelje. Koncepti poput vjere, sakramenata, milosti i Crkve u protestantskoj doktrini su u oštroj suprotnosti s katoličkom vjerom – no o tome sada ni ne treba dalje govoriti”, rekao je.

Na pitanje koje “doktrinarne linije razgraničenja” još uvijek odvajaju luteranizam i katoličanstvo, usred glasina da se u Vatikanu planira “ekumenska misa”, kardinal Brandmüller je rekao da se puno kršćansko jedinstvo mora temeljiti na jasnoj istini onoga što je misa:slavlje otajstva euharistijske žrtve, kao što je nedavno podučeno u Sacrosanctum Conciliumu na Drugom Vatikanskom Saboru.

Na kraju, kada je upitan jesu li takvi “kruti stavovi” o tim pitanjima samo “tradicionalistička gunđanja”, kardinal Brandmüller je zapitao: “Jesam li [tradicionalističko gunđalo] ako sam uvjeren da je Pitagorin poučak još uvijek istinit?

Izvor