Naslovnica Vatikan Tri švicarska gardista dala su ostavku, a zapovjednik pod prijetnjom pristao na...

Tri švicarska gardista dala su ostavku, a zapovjednik pod prijetnjom pristao na obavezno cijepljenje

1192
0

Tri člana Švicarske garde dobrovoljno su napustila Papinu prestižnu vojnu postrojbu, a tri su privremeno suspendirana nakon što su odbila obvezno cijepljenje protiv Covida koje je nametnula Vatikanska vlast.

Poručnik Urs Breitenmoser, glasnogovornik Papinske švicarske garde, tu je informaciju potvrdio medijima u nedjelju, rekavši da su se ostavke dogodile “na dobrovoljnoj osnovi”, te da su tri druga necijepljena gardista privremeno suspendirana iz službe sve dok ciklus cijepljenja ne prođe.

Po svemu sudeći, čak 30 švicarskih gardista protivilo se obveznom cijepljenjiu još u srpnju, ali većina ih je na kraju pristala, uključujući zapovjednika garde, pukovnika Christopha Grafa. Nevoljko je primio cjepivo prije samo nekoliko dana nakon što su mu, prema nekoliko izvora, “zaprijetili” odozgo.

Od 1. listopada zelena propusnica zahtijeva od osoblja, stanovnika i posjetitelja Vatikana da pokažu da su cijepljeni, da su imali negativan test ili se nedavno oporavili od Covida. Prema Vatikanu, za Švicarsku gardu vrijede stroža pravila jer su u bližem kontaktu s Papom.

Nove mjere također slijedi učestalu promociju cjepiva od strane samoga pape Franje. Nazvao ih je “etičkom obvezom” i “činom ljubavi;” na papinskom letu na povratku iz Slovačke, te  je rekao novinarima da su “svi u Vatikanu cijepljeni, osim male skupine koju proučavamo kako im pomoći”.

Upućeni izvor iz Vatikana govore da Vatikan od proljeća pokušava “indoktrinirati i uvjeriti” mlade članove Švicarske garde da prime cjepivo, držeći posebne “seminare” u vojarni pod vodstvom dr. Tiziane Sansolini, liječnice iz Vatikanska uprava za zdravlje i higijenu.

No čini se da su takvi pritisci i prisila u suprotnosti s doktrinarnom notom koju je prošlog prosinca izdala Kongregacija za nauk vjere u kojoj se navodi da “cijepljenje u pravilu nije moralna obveza i da stoga mora biti dobrovoljno”.

Mnogi vjernici katolici opiru se cijepljenju iz različitih razloga, uključujući činjenicu da su cijepiva okaljana pobačajem u različitim fazama proizvodnje, da su eksperimentalne prirode i da su navodno imala štetne nuspojave u nemalom broju slučajeva, osobito kod mladih ljudi koji imaju najmanji rizik od zaraze virusom.

Takav pritisak za primanje cjepiva u Vatikanu pojavio se unatoč tome što je na takvu malu državu virus imao minimalan utjecaj. Od početka krize, Vatikanska gradska država prijavila je nula smrtnih slučajeva u okviru svoje nadležnosti, a samo 27 prijavljenih slučajeva, iako je većina njih (11) u sastavu Švicarske garde. Posljednji prijavljeni slučaj u Vatikanu bio je u listopadu 2020.

Izvor