Naslovnica Crkva Trivijalizacija kanonskog prava?

Trivijalizacija kanonskog prava?

525
0
(CNS/Paul Haring)
(CNS/Paul Haring)

Prema talijanskom novinaru Andreu Tornielliju, kardinal Francesco Coccopalmerio, predsjednik emeritus Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove, predlaže da se u Kodeks kanonskoga prava uvrsti novi kanon. Novi kanon bi bio posvećen “ozbiljnoj dužnosti” svih kršćanskih vjernika da- ne samo “ne ugrožavaju”, nego čak i “poboljšavaju” okoliš.

Coccopalmerio je  za Vatikacan Insider izjavio:

Kodeks kanonskoga prava, na početku druge knjige, u kanonima 208-221 pod naslovom “Obaveze i prava svih vjernika [kršćana]” predstavlja popis tih obveza i prava, te s tim daje autoritativni okvir za vjernika i njegov kršćanski život. Nažalost, nema ni jedne riječi o jednoj od njegovih najozbiljnijih dužnosti: zaštititi i promicati prirodni okoliš u kojem vjernik živi…
Moj je prijedlog, tražiti od pape, u ime dikasterija za zakonodavne tekstove, umetanje u Zakonik novog kanona koji bi zvučao ovako nekako: ‘Svaki vjerni kršćanin, imajući u vidu da je stvaranje naš zajednički dom, ima ozbiljnu dužnost ne samo da ne šteti nego i da poboljša, kako kroz normalno ponašanje, tako i kroz posebne inicijative, prirodno okruženje u koje je svaka osoba pozvana živjeti.

Iako Katekizam Katoličke Crkve već poziva kršćane da poštuju i štite zemlju:

POŠTIVANJE CJELOVITOSTI STVORENJA: Sedma zapovijed zahtijeva poštivanje cjelovitosti stvorenja. Životinje, kao i biljke i neživa bića, po prirodi su namijenjene općem dobru prošloga, sadašnjeg i budućeg čovječanstva. Uporaba rudnih, biljnih i životinjskih zaliha svega svijeta ne može biti odvojena od poštivanja moralnih zahtjeva. Gospodstvo nad neživim i živim bićima, što ga je Stvoritelj dao čovjeku, nije posvemašnje; ono se mjeri brigom za kakvoću života bližnjega, podrazumijevajući tu i buduće naraštaje; i zahtijeva religiozno poštivanje cjelovitosti stvorenja. KKC 2415

ugledni profesori kanonskog prava ipak su izrazili zabrinutost zbog kardinalovog prijedloga. Na Twitteru je profesor Edward Peters, kojeg često citiramo na ovom blogu, nazvao ovaj prijedlog “trivijalizacijom kanonskog prava”.

Da podsjetimo, kardinal Coccopalmerio podnio je ostavku na mjesto predsjednika Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove ranije ove godine zbog poodmakle dobi. Prije nego što je odstupio, objavio je knjigu o kontroverznom 8. poglavlju Amoris Laetitia u kojoj je podupirao pričešćivanje katolike u grešnim zajednicama, rekavši kako se njegovo tumačenje ne kosi s kanonskim pravom i crkvenim učenjem.

Izvor