Naslovnica Svijet U Chicagu na Dan očeva, umjesto propovijedi, ‘razmatranje’ je održao gay par...

U Chicagu na Dan očeva, umjesto propovijedi, ‘razmatranje’ je održao gay par (?!)

1045
0

Jedna katolička župa u Chicagu dopustila je paru- u istospolnom ‘braku’- da održi “razmatranje” umjesto homilije, na misi 19. lipnja ove godine.

(Ako se pitate zašto ‘zlostavljamo’ čitatelje s ovakvim vijestima, odgovor je jednostavan. Ovakvi prizori postaju sve ‘normalniji’ u svijetu, a budući da je ovaj događaj zabilježen u Chicagu pod upravljanjem kardinala Blase Cupicha, trenutno jednim od najutjecajnijih prelata u Crkvi, a pred nama je i Sinoda o sinodalnost, na kojoj će zasigurno biti puno razgovora oko pitanje odnosa Crkve prema homoseksualcima, mislim da je nužno da se vjernici i u Hrvatskoj pripreme za ono što nas čeka. Prije samo nekoliko godina, su ovakve vijesti prolazile nezapaženo, ali u doba Interneta se one za čas prošire svijetom. Zato se liberalne struje u Crkvi toliko uzrujavaju zbog utjecaja takozvanih konzervativnih medija na društvenim mrežama. Danas u trenu svaki biskup diljem svijeta može saznati što se događa u nadbiskupiji jednog visoko rangiranog prelata kao što je kardinal Cupich.)

Nastavljamo zato s vijestima:

Župa, Old St. Patrick’s, povijesna je i istaknuta župa u djelu Chicaga. Svećenik koji je slavio misu, otac Joe Roccasalva, predstavio je dvojicu muškaraca odmah nakon naviještanja evanđelja i rekao da će oni održati “razmatranje o evanđelju” za Dan očeva. Prema kanonskom pravu, laici ne smiju propovijedati homilije tijekom mise – to smiju činiti samo zaređeni, odnosno svećenici, biskupi i đakoni.

Alex Shingleton i Landon Duyka – koji kažu da su članovi župe već desetljeće – opisali su svoj istospolni brak kao “blagoslov”, a posvojenje svoje dvoje djece kao “čudo”.

“Budimo iskreni, danas vjerojatno baš i nema previše gay- tata koji govore na Dan očeva u katoličkim crkvama na planeti”, rekao je jedan od muškaraca.

Kasnije je jedan od muškaraca izjavio: “Željeli smo odgajati svoju djecu u Katoličkoj crkvi… S druge strane, nismo htjeli svoju djecu izlagati netrpeljivosti i navesti ih na bilo kakav sram ili netoleranciju prema svojoj obitelji.”

Muškarci su kao “čudo” opisali činjenicu da su pronašli zajednicu koja afirmira LGBT u samoproglašenoj “radikalno inkluzivnoj” župi Starog sv. Patrika, jer su rekli da su doživjeli odbijanje i nedostatak dobrodošlice u drugim katoličkim župama .

Katolička crkva uči da se prema osobama koje se izjašnjavaju kao LGBT treba postupati s dostojanstvom i poštovanjem, ali i da su homoseksualni postupci grešni i da homoseksualne zajednice — čak i ako ih vlade ili društvo priznaju kao brak — Crkva ne može odobriti ni pod kojim okolnostima.

Katekizam Katoličke crkve uči da su “‘homoseksualni čini intrinzično neuredni. Oni su suprotni prirodnom zakonu. Spolni čin zatvara mogućnost daru života. Oni ne polaze od istinske afektivne i seksualne komplementarnosti. Ni pod kojim okolnostima se ne mogu odobriti.” Istodobno, Katekizam i pape povukli su jasnu razliku između homoseksualnih djela i homoseksualnih sklonosti, od kojih potonje, iako su objektivno neuredne, nisu grešne.

“Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepost samosvladavanja koje ih uče unutarnjoj slobodi, ponekad potporom čistog prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, mogu se i trebaju postupno i odlučno približavati kršćanskom savršenstvu”, dodaje Katekizam.

Što se tiče pitanja laika da propovijedaju, otac Pius Pietrzyk OP, rekao je za CNA da, iako je dopuštenje laičkog razmišljanja (umjesto propovijedi) tehnički jasno kršenje zakona, katolici ne bi trebali biti zabrinuti samo za slovo zakona, nego i zbog razloga koji stoje iza toga.

“[Zakon] izražava razumijevanje Crkve o ulozi svećenika u životu župne zajednice”, objasnio je Pietrzyk.

“Što je još važnije, izražava bitnu vezu između munus sanctificandi [dužnosti posvećenja] i munus docendi [dužnosti poučavanja], koja je ukorijenjena u sakramentu Svetog reda.”

Pietrzyk je rekao da se nada da će ljudi koji su govorili u Old St. Patrick’su i dalje sudjelovati u Katoličkoj crkvi.

“Trebali bismo nastaviti poticati ova dva čovjeka da sudjeluju u životu Crkve”, naglasio je Pietrzyk, ali je ponovio činjenica da oni javno žive kao istospolni bračni par – stanju za koje Crkva jasno uči da je grešno – i to se ne može jednostavno zanemariti.

Štoviše, Pietrzyk je svećenikovu odluku da dopusti muškarcima da govore tijekom mise opisao kao “politizaciju euharistije”.

“Odabir ove dvojice za [homiliste] na Dan očeva mora se prepoznati kao ono što ono zapravo jest, politički čin pokoravanja modernim seksualnim ideologijama i čin pobune protiv Kristovog učenja i njegove Crkve”, rekao je svećenik.

U ožujku 2021., vatikanski doktrinarni ured pojasnio je da Katolička crkva nema moć davanja liturgijskih blagoslova homoseksualnim zajednicama, napisavši da “nije dopušteno davati blagoslov vezama ili partnerstvima, čak i stabilnim, koji uključuju seksualnu aktivnost izvan braka (tj. izvan neraskidive zajednice muškarca i žene koja je sama po sebi otvorena za prenošenje života), kao što je to slučaj sa zajednicama između osoba istog spola.” Dokument odobrio je za objavu papa Franjo.

Nadbiskupija u Chicagu, do trenutka ove objave, nije odgovorila na pitanja o ovom slučaju koje su postavile brojne katoličke publikacije.

Izvor