Naslovnica Crkva U OBRANI CRKVENOG UČENJA O RAZVODU, BRAKU I EUHARISTIJI

U OBRANI CRKVENOG UČENJA O RAZVODU, BRAKU I EUHARISTIJI

1282
0

Poluslužbene novine Svete Stolice L’Osservatore Romano danas su objavile esej nadbiskupa Müllera, prefekta Kongregacije za doktrinu vjere, u kojem on potvrđuje crkveno učenje po kojem razvedeni i ponovno oženjeni katolici ne smiju primati pričest. Do ovog članka je došlo nakon što je biskupija u Freiburgu sugerirala svojim vjernicima upravo ovu mogućnost, vidite ovdje. Špekuliralo se također da će na slijedećoj sinodi biskupa s temom obitelji upravo ova pitanje biti na dnevnom redu.

Müler je, kako bi stišao neutvrđene špekulacije, u svojom izlaganje istaknuo 13 glavnih točaka u obrani Crkvenog učenje o razvodu, braku i euharistiji:

1) Koji su izvori za razmatranje odgovora na ovo pitanje? To su Sveto Pismo i Tradicija, kako ih naučava Magisterij Crkve.
2) Po Svetom Pismu, Isus uči da je brak neraskidiv, pozivajući se na Božji plan stvaranja.
3) Rani crkveni oci shvatili su Isusov nauk o nerazrješivosti braka kao obvezujući i odbacili razvodne zakone.
4) Katolička Crkva je uvijek branila Sveto Pismo, pa i tradicionalni nauk, po kojem je razvod i ponovno sklapanje braka nemoguće. Učenje je potvrđeno kako na koncilu u Tridentu tako i na Drugom vatikanskom koncilu.
5) Brak nalazi svoj puni smisao samo u Kristu.
6) O učenju Crkve o braku i mogućnosti primanje euharistije govorilo se već više puta u posljednjih nekoliko godina od Drugog vatikanskog koncila.
7) Današnja kulture narušavanja i omaložavanja braka, su vjerojatno uzrok što sve većem broju poništenih brakova za razliku od prošlih vremena.
8) Ako katolik, čiji je prvi brak bio valjan ali se oženio drugi put, želi primiti Euharistiju, on prvo mora primiti sakrament pomirenja i biti suglasan da živi u suzdržljivosti sa svojim novim partnerom.
9) Nerazrješivost braka je važna za dobro supružnika i njihove djece.
10) Svijet možda i ne može razumjeti kršćanski brak, ali Crkva se mora čvrsto držati Božjeg nauma.
11) Postoje situacije kada je bolje da se supružnici odvoje. No, oni ostaju u braku i trebaju biti podržani od strane Crkve u svojoj teškoj situaciji.
12) Apeliranje na Božju milost, kako bi se omogućilo rastavljenim i ponovno oženjenim katolicima primati pričest iskrivljuje značenje Božjeg milosrđa.
13) Crkveno učenje je teško, a oni u nereguliranom braku moraju biti podržani s ljubavlju.

Pročitajte cijeli članak na web stranici L’Osservatore Romano.

(izvor: djelom preuzeto sa portala ALETEIA)