Naslovnica Crkva U potezu bez presedana, kardinal Cupich kritizirao izjavu biskupske konferencije o Joe...

U potezu bez presedana, kardinal Cupich kritizirao izjavu biskupske konferencije o Joe Bidenu

1479
0

Kardinal Blase Cupich, čikaški nadbiskup, koristio je Twitter kako bi oštro kritizirao službenu izjavu biskupske konferencije povodom inauguracije predsjednika Joea Bidena.

Naime, nadbiskup José Gómez, predsjednik Američke biskupske konferencije (USCCB-a), sastavio je izjavu povodom Bidenove inauguracije. Bila je uravnotežena te je čak i nagovijestila olakšanje koje neki biskupi osjećaju nakon četiri godine Donalda Trumpa: „Bit će pravo osvježenje”, piše Gómez, „surađivati s predsjednikom koji jasno razumije, na dubok i osoban način, važnost vjere i njezinih institucija.”

O tome i nekoliko drugih pitanja, izjava je djelomično pomirljiva, govoreći – kao što biskupi obično govore – o mogućnostima suradnje i dijaloga. Ali izjava također podsjeća budućeg predsjednika da postoje važne stvari oko kojih se on i biskupi oštro ne slažu: „[A] kako podučava papa Franjo, ne možemo šutjeti kad se u našoj zemlji, iz godine u godinu, gotovo milijun nerođenih života okončaju pobačajem.

Očito se taj dio izjave nije svidio Vatikanskom državnom tajništvu, koje je – molim vas, bez šale o sinodalnosti – inzistiralo da se izjava odgodi. Izjava je na kraju puštena u cijelosti (ovdje), ali tek nakon inauguracije i nakon što je papa Franjo objavio vlastitu izjavu (ovdje).

Kardinal Blase Cupich, čikaški nadbiskup, koristeći Twitter dao je oštru kritiku na službenu izjavu USCCB-a povodom inauguracije.

Kardinal Cupich je istaknuo da je „Američka konferencija katoličkih biskupa objavila nepromišljenu izjavu na dan inauguracije predsjednika Bidena. Osim što naizgled nema presedana za takvu izjavu, kritičnu prema predsjedniku Bidenu, ona je iznenadila mnoge biskupe koji su je primili nekoliko sati prije nego što je službeno objavljena”.

Izjava je izrađena bez sudjelovanja Administrativnog odbora, kolegijalnih konzultacija, što je uobičajeni smjer za izjave koje predstavljaju i uživaju razmatranu podršku američkih biskupa“, rekao je.

Unutarnji institucionalni propusti moraju se riješiti i radujem se doprinosu svim naporima u tom cilju kako bismo, nadahnuti Evanđeljem, izgradili jedinstvo Crkve i zajedno preuzeli posao iscjeljivanja nacija u ovom trenutku krize“, rekao je kardinal.

Tri različita biskupa priznali su da je kardinal Cupich želio podržavajuću, očito pro-bidenovsku izjavu i da je cijeli dan inauguracije proveo pokušavajući dobiti podršku drugih biskupa radi objavljivanja alternativne izjave.

Izvor

Izvor 2