Naslovnica Crkva Umro je: “Veliki sluga Crkve, prijatelj Ivana Pavla II. i izvanredni teolog”

Umro je: “Veliki sluga Crkve, prijatelj Ivana Pavla II. i izvanredni teolog”

926
0

“Veliki sluga Crkve, prijatelj Ivana Pavla II. i izvanredni teolog”- tim riječima je kardinal Robert Sarah odao priznanje kardinalu Carlu Caffarri, koji je preminuo danas u 79-oj godini nakon dugotrajne bolesti.

Prema svjedočenju jednog svećenika u Rimu, posljednje riječi kardinala Carla Caffarre, bile su “riječi ohrabrenja jer Gospodin neće napustiti Crkvu i obnovit će je s onim malobrojnima koji će izdržati ova vremena” te nas poziva “da se molimo svetome Atanaziju. Rekao je, imajte vjeru, nadu i ljubav.

Ugledni talijanski prelat, Carlo Caffarra bio je nadbiskup Bologne 11 godina, od 2004. do 2015. godine, a za kardinala ga je zaredio papa Benedikt XVI. 2006. godine.

Kardinal Caffarra bio je jedan od četvorice – zajedno s kardinalima Joachimom Meisnerom, Walterom Brandmüllerom i Raymondom Leom Burkeom – koji su papi Franji predstavili ‘dubia’, tražeći od njega da razjasne kontroverze oko Amoris Laetitia.

Njegova smrt uslijedila je samo dva mjeseca nakon smrti kardinala Meisnera, ostavljajući tako samo dva živa ‘dubia kardinala’. U lipnju je otkriveno kako su četvorica kardinala zatražila audijenciju s Papom jer nisu uspjeli dobiti odgovore na svoja pitanja, no ni na taj zahtjev im nije odgovoreno.

Često smo na ovim stranicama citirali kardinala Caffarru, a ovom prilikom izdvajamo jedan od njegovih prvih javnih nastupa nakon izlaganja kardinala Kaspera:

“Ni papa ne može promijeniti katolički nauk o braku, uključujući i onaj o zabrani protiv primanja pričesti za rastavljene i ponovno vjenčane katolike.”

U intervjuu za katolički časopis Il Foglio pod naslovom “Iz Bologne s ljubavlju: Prestanite!“, Caffara je izjavio da učenje Crkve dolazi od samog Krista i ne može se mijenjati ni s jedne strane, bio to papa ili sinoda. “Ne dirajte brak Kristov. On se ne može suditi od slučaja do slučaja, ne možete blagosloviti razvod, a licemjerje nije milosrđe.”

“U ovom trenutku moglo bi se pitati: zašto ne odobravati slobodan suživot nevjenčanog para? A zašto se ne odnositi tako i prema homoseksualcima?” 19. ožujak, 2014.

A nedavno je na Pro-Life konferenciji u Rimu ustvrdio: Proročanstvo Fatimske vidjelice sestre Lucije, kako će konačna bitka između Boga i sotone biti u vezi braka i obitelji, danas se ostvaruje.

Kardinal Caffarra, prvi predsjednik Papinskog Instituta Ivan Pavao II za studij braka i obitelji, govorio je o “konačnoj bitci” i pismu koje je poslao sestri Luciji još početkom osamdesetih, kada je Institut tek bio u fazi osnivanja. Odgovor na njega nije očekivao. Ali, na njegovo iznenađenje, Caffarra je primio opširno pismo koje je potpisala sestra Lucija, u kojem je govorila o “konačnoj bitci” koja će se dogoditi u posljednjim danima.

Vidjelica iz Fatime napisala je kako će se “konačna bitka između Gospodina i vladavine Sotone voditi oko braka i obitelji. Ne bojte se (dodala je), jer svatko tko radi za svetost braka i obitelji uvijek će biti napadan i naići na protivljenje u svakom pogledu, jer ovo je odlučujuće pitanje.” A onda je zaključila: “ipak, Gospa mu je već satrla glavu”.

Prema Caffarri, postoje dvije sile koje se međusobno suprotstavljaju u bitci. Jedna je “Ranjeno Srce Raspetoga –Uskrsloga Krista” koji poziva sve ljude k sebi. Druga je “sila Sotone, koji ne želi biti izbačen iz svojeg kraljevstva”.

Ove dvije privlačne sile stvaraju dvije kulture- “kulturu istine i kulturu laži”.

Biti vjerni sljedbenik Krista u ovim vremenima znači “svjedočiti… otvoreno i javno” istinu o Božjem stvorenju s obzirom na dostojanstvo ljudske osobe i braka.

“Netko tko ne svjedoči na ovaj način je poput vojnika koji bježi u ključnom trenutku bitke. Ako ne govorimo otvoreno i javno, više nismo svjedoci, već dezerteri”, rekao je.