Naslovnica Crkva UN-ove kritike Svetoj stolici?!

UN-ove kritike Svetoj stolici?!

761
0

Prenosimo neke izvatke iz zaključnih opažanja UN-ova Odbora za prava djeteta upućenih Svetoj Stolici:

O homoseksualnosti
Iako vrijedi napomenuti pozitivne izjave pape Franje iz srpnja 2013., Odbor je ipak zabrinut zbog prijašnjih izjava Svete Stolice o homoseksualnosti koji pridonose društvenoj stigmatizaciji i nasilju prema lezbijkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim adolescentima i djeci koju odgajaju istospolni parovi.

Odbor predlaže da Sveta Stolica prilagodi sve svoje zakone i propise, kao i politiku i praksu, u skladu s člankom 2. Konvencije i odmah ukine diskriminatornu klasifikaciju djece rođene izvan braka kao vanbračne djece. Odbor također poziva Svetu Stolicu da u potpunosti iskoristi svoju moralni autoritet te osudi svaki oblik zlostavljanja, diskriminacije i nasilja nad djecom na temelju njihove seksualne orijentacije ili spolnog opredjeljenja njihovih roditelja i da podrži napore na međunarodnoj razini za dekriminalizaciju homoseksualnosti.

O spolnim teorijama
Odbor također izražava žaljenje što Sveta Stolica nije dala precizne informacije o mjerama koje se poduzimaju radi promicanja jednakosti između dječaka i djevojčica i da ukloni spolne stereotipe iz udžbenika katoličkih škola prema zahtjevima Odbora iz 1995.

28.Odbor traži od Svete Stolice da usvoji pristup temeljen na pravima glede diskriminacije između djevojčica i dječaka te se suzdrži od korištenja terminologije koja bi mogla osporiti jednakost između dječaka i djevojčica. Odbor također poziva Svetu Stolicu da poduzme aktivne mjere da se iz udžbenika svih katoličkih škola uklone svi rodni stereotipi koji mogu ograničiti razvoj talenata i sposobnosti dječaka i djevojčica i potkopati njihove obrazovne i životne prilike.

O abortusu
Odbor traži od Svete Stolice da preispita svoju poziciju glede pobačaja koja predstavlja očitu opasnost za život i zdravlje trudnica i dopune Kanon 1398. koji se odnosi na pobačaj s ciljem identificiranja okolnosti pod kojima pristup pobačaja može biti dopušten.

O kontracepciji i moralnosti
6. Odbor je ozbiljno zabrinut zbog negativnih posljedica stava Svete Stolice koji onemogućava adolescentima pristup kontracepciji, kao i informacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

A ovako su reagirali iz Vatikana:

Vatikan, (IKA) – Tiskovni ured Svete Stolice oglasio se 5. veljače priopćenjem o zaključnim opažanjima UN-ova Odbora za prava djeteta. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na završetku svog 65. zasjedanja Odbor za prava djeteta objavio je svoja zaključna opažanja o razmatranim izvješćima Svete Stolice i pet država potpisnica Povelje o pravima djeteta (Kongo, Njemačka, Portugal, Ruska Federacija i Jemen)
Prema odgovarajućim procedurama predviđenim za potpisnice Povelje, Sveta Stolica prima na znanje zaključna opažanja o svojim izvješćima, koja će biti podvrgnuta temeljitim proučavanjima i ispitivanjima, u punom poštovanju Povelje na raznim područjima koje je predstavio Odbor sukladno međunarodnom pravu i praksi te vodeći računa o interaktivnoj javnoj raspravi s Odborom održanoj 16. siječnja 2014.
Sveta Stolica, međutim, žali što u nekim dijelovima zaključnih opažanja uočava pokušaj upletanja u učenje Katoličke Crkve o dostojanstvu osobe i vršenju vjerske slobode.
Sveta Stolica ponavlja svoju predanost u obrani i zaštiti prava djeteta, u skladu s načelima koje promiče Povelja o pravima djeteta i prema moralnim i vjerskim vrijednostima koje pruža katoličko učenje, ističe se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

(Izvori: IKA, Rorate Caeli)